Zeevenkel

Natuurjournaal 8 juli 2023

Nature Today
8-JUL-2023 - Zeldzame zeevenkel in bloei en piek blauwe haarkwal al voorbij?

Als je aan zee bent deze zomer, kijk dan eens of je zeevenkel ziet bloeien. De lichtgele schermbloemen zijn vanaf nu tot eind augustus te zien. Misschien moet je even zoeken, want zeevenkel is vrij zeldzaam. Rond de Wester- en Oosterschelde groeit ze wel veel, en ook vanaf de Kop van Noord-Holland tot aan Harlingen en Terschelling. Zeevenkel is een echte zeebonk die tegen grote hoeveelheden zout kan. Ze groeit op stenige dijken waar ze uit composterende aanspoelsels genoeg voedingsstoffen kan halen. De plant heeft brede spatelvormige, vlezige bladeren die goed zijn bestand tegen zeewind en droogte. Net als zeekraal wordt ze wel gegeten, in het voorjaar als ze nog mals zijn. Ze schijnen een beetje pittig te zijn en naar asperges te smaken.

De blauwe haarkwal is een goede zwemmer

Zomer op het strand – dat kan niet zonder kwallen! De blauwe haarkwal is ’s zomers een van de meest algemene soorten langs onze kust. De platte, paarsblauwe kwal ziet er prachtig uit als hij is aangespoeld op het strand. Een ontmoeting in zee is minder leuk. De netelcellen waarmee ze hun prooi vangen, kunnen ons ook steken. Niet gevaarlijk, wel pijnlijk. Kwallen hebben duidelijke seizoenspatronen, de jonge kwallen worden namelijk bij een bepaalde temperatuur van het zeewater ‘geboren’. Meestal is de piek van de blauwe haarkwal in juli, maar dit jaar zijn ze ook al veel in juni gezien. Komt het door het opwarmende zeewater? Lees in dit bericht van Stichting ANEMOON meer over de seizoenspatronen bij kwallen. En geef ook je strandwaarnemingen door aan Stichting ANEMOON of via Waarneming.nl.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Ed Stikvoort, Saxifraga; W. Carter, Wikimedia Commons