reekalfje (thumb)

Electronische 'wildredder' voorkomt slachtoffers

7-JUN-2011 - Het is juni, de tijd waarin reeën kalfjes hebben. Het is volop maaitijd van het gras en dan moet je zeker weten dat je veilig kunt maaien. Bij Natuurmonumenten zal het nog tot 15 juni duren voordat het eerste gras eraf gaat, maar nu al kijken de boswachters uit naar mogelijke aanwezigheid van kalfjes. Er zijn al kalfjes gezien; sommigen van al zeker 14 dagen oud. Deze hebben de meest kwetsbare periode al achter de rug: ze kunnen sprinten als de beste en verdwalen doen ze niet meer.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Het is juni, de tijd waarin reeën kalfjes hebben. Het is volop maaitijd van het gras en dan moet je zeker weten dat je veilig kunt maaien. Bij Natuurmonumenten zal het nog tot 15 juni duren voordat het eerste gras eraf gaat, maar nu al kijken de boswachters uit naar mogelijke aanwezigheid van kalfjes. Er zijn al kalfjes gezien; sommigen van al zeker 14 dagen oud. Deze hebben de meest kwetsbare periode al achter de rug: ze kunnen sprinten als de beste en verdwalen doen ze niet meer.

Warmtebronnen
Reekalfje (foto: Vilmar Dijkstra)Maaien doet het beheerteam in Zuid Drenthe met een electronische 'wildredder' op de maaiapparatuur. Dit apparaat wijst aan waar warmtebronnen zijn in het grasland. De dag voordat er gemaaid gaat worden, loopt de boswachter door de percelen heen en plaatst stokken met wapperende stroken stof eraan vast. De meeste dieren houden niet van deze onrust en trekken weg naar rustiger plaatsen.

Beschutting
Bovendien laat Natuurmonumenten stroken gras staan tot de tweede maaironde. Zo blijft er altijd voldoende beschutting over. De percelen waar veel vogels broeden worden pas eind juni of soms zelfs half augustus gemaaid. De meeste percelen hebben dan ook geen doelstelling om veel gras op te leveren, maar juist een zo hoog mogelijke variatie aan planten- en diersoorten te waarborgen.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Vilmar Dijkstra, De Zoogdiervereniging