zomereik silhouet K.U. Leuven - Campus Kortrijk

Zomereik klaar voor de winter

De Natuurkalender
27-NOV-2010 - Het KNMI spreekt van een vroege winter en ook de natuur bereidt zich voor op het koudste seizoen van het jaar. Zelfs de bomen die hun bladeren het langst houden, zoals de zomereik, zijn nu bijna allemaal kaal. Afgelopen jaren werden er ook in december nog zomereiken in blad gezien. Vergeleken met vroeger is het echter heel normaal dat Nederland nu al een beetje winters aandoet.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op [publicatiedatum]

Het KNMI spreekt van een vroege winter en ook de natuur bereidt zich voor op het koudste seizoen van het jaar. Zelfs de bomen die hun bladeren het langst houden, zoals de zomereik, zijn nu bijna allemaal kaal. Afgelopen jaren werden er ook in december nog zomereiken in blad gezien. Vergeleken met vroeger is het echter heel normaal dat Nederland nu al een beetje winters aandoet.

Kale zomereik (foto: Paul Busselen)Oktober 2010 had een normale temperatuur van gemiddeld 10,4 °C in de Bilt en ook de temperatuur van november vertoont geen vreemd beeld. Vroeg winterweer, met een paar vorstdagen in november, is heel gewoon voor het wisselvallige Nederlandse klimaat (KNMI). Toch is het voor veel mensen wel even wennen om weer met muts en handschoenen naar buiten te gaan. Ook de bomen treffen hun maatregelen voor de winter. Zelfs de soorten die altijd het langst in het blad staan zijn nu bijna overal kaal.

Berken behoren tot de eerste bomen die hun bladeren laten vallen. Gemiddeld beginnen ze vanaf de tweede helft van september; begin november zijn de meeste berken kaal. Zomereiken beginnen meestal pas een paar weken later hun bladeren te verliezen. Gemiddeld vallen de eerste bladeren van de zomereik half oktober; ongeveer een maand later, half november, zijn de meeste zomereiken kaal. Vorig jaar verloren de laatste zomereiken pas begin december hun bladeren; wellicht hielden de bomen hun bladeren toen wat langer door de zeer zachte novembermaand van dat jaar. Andere soorten die hun bladeren relatief lang houden zijn beuk en gouden regen: zij worden normaalgesproken begin of half november kaal.Bast zomereik (foto: Paul Busselen)

Voor de komende dagen voorspelt het KNMI buien met hagel en natte sneeuw, en ’s nachts en ’s morgens lichte tot matige vorst. De bomen zijn er klaar voor. Daarnaast maken dieren in de winter dankbaar gebruik van hun beschutting. In de grove schors van de zomereik overwinteren bijvoorbeeld talloze insectenlarven.

Tekst: Sara Mulder, De Natuurkalender
Foto’s: Paul Busselen, K.U. Leuven - Campus Kortrijk