Witkopstaartmees

Witkopstaartmezen weten Nederland te vinden

Sovon Vogelonderzoek Nederland
7-NOV-2010 - Na de hoge aantallen gaaien, pestvogels en koolmezen is er een volgende soort die nu in opvallend hoge aantallen ons land bevolkt, de witkopstaartmees.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op [publicatiedatum]

Na de hoge aantallen gaaien, pestvogels en koolmezen is er een volgende soort die nu in opvallend hoge aantallen ons land bevolkt, de witkopstaartmees.

’Gewone’ staartmees (foto: IVN Vecht en Plassengebied)Als u in uw vogelboek zoekt op witkopstaartmees dan komt u uit bij de ‘gewone’ staartmees. Deze energieke gezelschapsvogel, ook wel ‘pluizebolletje-met-lange-staart’ geheten, is bij veel vogelaars een graag geziene gast. Altijd druk en in de weer, altijd in groepjes (soms wel 15 exemplaren bij elkaar) en niet schuw. Sterker nog, u kunt ze naar u toe lokken door psssst-geluiden te maken.

De witkopstaartmees is een ondersoort van de Nederlandse staartmees en komt in Fenno-Scandinavië, oostelijk Europa, Sovjet-Unie en verder oostelijk voor tot in China en Japan. De vogel is te herkennen aan de opvallend witte kop. Het witte kopje lijkt bijna licht te geven. Overigens lijkt ie verder helemaal op de Nederlandse staartmees, qua grootte en qua roep.

Witkopstaartmezen worden soms in het najaar in ons land gezien, maar doorgaans in zeer kleine aantallen. Het gros van de meldingen van witkopstaartmezen heeft betrekking op witkoppige staartmezen. Dit zijn staartmezen met meer dan gemiddeld wit op het kopje, maar niet zo spierwit als van een witkopstaartmees. Volgt u het nog?

Witkopstaartmees (foto: Harvey van Diek)

Dit najaar gaat het helemaal los met de witkoppluizebolletjes want ze worden op veel plekken gemeld volgens waarneming.nl. Inmiddels lijkt ook duidelijk te worden waar de invasie zeer waarschijnlijk vandaan komt. In de Groote Peel is zeer recent een witkopstaartmees gevangen met een Litouwen-ring. De vogel zat in een groepje van maar liefst 13 witkopstaartmezen. De invasie van dit najaar lijkt dus uit oostelijke richting te komen.

Ik kan u aanraden om de komende dagen goed op te letten als u een groepje staartmezen ziet, want wie weet zijn het witkopstaartmezen…

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto's: IVN Vecht & Plassengebied; Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland