Roodbuikpiranha

Piranha gevangen in slotgracht Fort van Walem in Mechelen

7-MEI-2013 - Op 6 mei hebben vissers in de slotgracht rond het Fort van Walem in Mechelen een Roodbuikpiranha bovengehaald. Het is de eerste keer dat een piranha in Vlaanderen wordt waargenomen in het wild. Het dier was 14 cm groot.

Bericht uitgegeven door Natuurpunt [land] op [publicatiedatum]

Op 6 mei hebben vissers in de slotgracht rond het Fort van Walem in Mechelen een Roodbuikpiranha bovengehaald. Het is de eerste keer dat een piranha in Vlaanderen wordt waargenomen in het wild. Het dier was 14 cm groot.

Roodbuikpiranha's (Pygocentrus nattereri) leven oorspronkelijk in rivieren in het Amazonegebied in Brazilië en in Paraguay. Ze staan bekend als geduchte roofvissen, alhoewel ze voornamelijk aaseters zijn. De soort is populair bij aquariumliefhebbers. Helaas worden de dieren soms na een tijdje door onverantwoordelijke eigenaars in de vrije natuur uitgezet. In de Verenigde Staten zorgt de roofvis, die er algemeen verkrijgbaar is in de dierenhandel, zo ondertussen voor problemen en wordt er aanzien als invasieve exoot. Naar alle waarschijnlijkheid is ook de Mechelse piranha ook afkomstig van een aquarium.

Deze Roodbuikpiranha werd op 6 mei opgevist in de slotgracht rond het Fort van Walem (Foto: Joris Gansemans)

De kans dat Roodbuikpiranha's in Vlaanderen zouden uitgroeien tot een plaag, is heel erg klein. De dieren zijn gevoelig aan lage temperaturen. Daalt de watertemperatuur onder de 10 graden Celsius, dan worden de vissen lethargisch. Ze slagen er niet meer in zich te voeden en sterven. Het dier zou dan ook hoogstwaarschijnlijk de winter hier niet doorkomen.

Het uitzetten van exotische dieren in de vrije natuur is ten stelligste af te raden. Af en toe groeien deze dieren uit tot een plaag, omdat ze hier geen natuurlijke vijanden hebben. Denk maar aan de Roodwangschildpadden die overal in stadsvijvers opduiken en daar eendenkuikens en andere dieren verslinden. Ook Stierkikkers zorgen op steeds meer plaatsen voor problemen. Daarom is het best om te vermijden dat deze exoten in de natuur terechtkomen. Dat is steeds goedkoper en eenvoudiger dan bestrijding. Wie van plan is om dieren te houden, houdt er best rekening mee dat het dier gedurende de hele levensloop opvang nodig heeft.

Fort van Walem
Het Fort van Walem is een natuurgebied dat sinds 2009 door de stad Mechelen in beheer werd gegeven aan Natuurpunt. Het bestaat onder meer uit een historisch fort en een slotgracht. De natuur die zich in de loop der jaren op het fortdomein heeft ontwikkeld is van een uitzonderlijke kwaliteit. Door de rust die het domein biedt is het een belangrijk toevluchtsoord voor heel wat zeldzame dieren, waaronder niet minder dan vier soorten vleermuizen. Dankzij de overwinterende vleermuizen geniet het fort zelfs van een Europese bescherming.

Tekst en foto: Joris Gansemans, Natuurpunt