Bloei zwarte els. Foto Paul Busselen

Elzenbomen veroorzaken binnenkort hooikoorts

De Natuurkalender
4-FEB-2013 - De afgelopen weken was de pollenconcentratie in de lucht door de kou zeer laag. De komende weken echter zullen de elzen op grote schaal in bloei gaan komen en bij honderdduizenden mensen hooikoortsklachten veroorzaken. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Wageningen University roepen hooikoortspatiënten op om deel te nemen aan het Allergieradar onderzoek naar het verloop van hooikoortsklachten. Door deelname kan men ook de eigen hooikoortsklachten verminderen. Op 16 februari is er een informatiedag voor hooikoortspatiënten bij Wageningen University.

Bericht uitgegeven door Allergieradar.nl [land] op [publicatiedatum]

De afgelopen weken was de pollenconcentratie in de lucht door de kou zeer laag. De komende weken echter zullen de elzen op grote schaal in bloei gaan komen en bij honderdduizenden mensen hooikoortsklachten veroorzaken. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Wageningen University roepen hooikoortspatiënten op om deel te nemen aan het Allergieradar onderzoek naar het verloop van hooikoortsklachten. Door deelname kan men ook de eigen hooikoortsklachten verminderen. Op 16 februari is er een informatiedag voor hooikoortspatiënten bij Wageningen University.

Bloei zwarte els (foto: Paul Busselen)Rond kerst 2012 werden hooikoortspatiënten die gevoelig zijn voor boompollen al geconfronteerd met hooikoortsklachten, omdat door de zeer hoge temperaturen hazelaars en uitheemse elzen al in bloei kwamen. De maximale klachtenscores die deelnemers aan Allergieradar.nl in die periode doorgaven liep op tot gemiddeld 4 op een schaal van 1 (geen klachten) tot 10 (maximale klachten). Door de kou vanaf half januari zakten de pollenconcentraties in de lucht terug naar zeer lage niveaus. De klachtenniveaus namen vervolgens ook af.

Elzenpollen
Nu de vorstperiode voorbij is komt de ontwikkeling van planten weer op gang. Op basis van de temperatuurverwachting zullen de komende weken de witte en zwarte elzen in bloei gaan komen. Doordat de maximumtemperaturen geleidelijk naar nul zakken gaat de ontwikkeling wel steeds langzamer. Daar waar de vroegbloeiende elzen vooral langs wegen worden aangeplant, staan de zwarte elzen door heel het land in veel grotere aantallen. Alle elzenbomen samen in Nederland zullen tussen de 80 biljoen en 2,5 triljoen (een getal met 12 nullen tot een getal met 18 nullen) pollen produceren. Het is nu nog niet te voorspellen hoe hoog de pollenconcentratie in de lucht zal worden. De hoogste elzenpollenconcentratie ooit door het LUMC gemeten was 1985 pollen per kubieke meter lucht op 15 februari 1998. De zwarte elzen komen meestal in de loop van februari in bloei. Tot en met eind maart is het elzenpollen in de lucht te verwachten (zie de Pollenplanner op Allergieradar.nl). Het elzenpollen veroorzaakt bij naar schatting honderdduizenden mensen hooikoortsklachten.

Weet je beter
Het LUMC en Wageningen University roepen hooikoortspatiënten op om te helpen bij hun onderzoek om hooikoortsklachten beter te begrijpen en te verminderen. Door via Allergieradar.nl regelmatig (liefst dagelijks) door te geven hoeveel hooikoortsklachten men ervaart ontstaat een duidelijk beeld van hoe hoog de hooikoortsintensiteit is en hoe dat varieert tussen verschillende delen van Nederland. Klachten kunnen via Allergieradar.nl worden doorgegeven of via de recent gelanceerde Allergieradar App (nu alleen nog voor Androïd, zeer binnenkort ook voor iPhone). Via Allergieradar.nl en de app is het eigen klachtenverloop te koppelen aan de dagelijkse pollentellingen die het LUMC uitvoert. Hooikoortspatiënten kunnen zo bepalen welke pollen en bij welke concentratie welke mate van klachten veroorzaken. Veel hooikoortspatiënten weten dat namelijk niet en kunnen dan niet tijdig hun medicijnen innemen of hun planning aanpassen. Ons motto is daarom ‘Weet je beter’.

Allergieradardag voor hooikoortspatiënten 16 februari
Campus Wageningen University (foto: internationalstudents.nl)Mensen die meer willen weten over hooikoorts en over de Allergieradar zijn van harte welkom op een speciale Allergieradar bijeenkomst. Wilt u weten wanneer u met hooikoorts rekening moet houden of wat u kunt doen om uw klachten te verminderen, kom dan op zaterdag 16 februari naar Wageningen University. De bijeenkomst, compleet met lunch, is gratis en duurt van 10:30 tot 14:30. Aanmelden is wel noodzakelijk aangezien er maar plaats is voor een maximaal aantal personen. U kunt zich registreren op deze pagina.

Heeft u zelf tips om hooikoortsklachten te verminderen of voorkomen dan stellen we het op prijs als u deze opstuurt naar info@allergieradar.nl. Een selectie zal tijdens de Allergieradar bijeenkomst aan bod komen.

Tekst: Arnold van Vliet, De Natuurkalender, Wageningen University; Letty de Weger, Leids Universitair Medisch Centrum; Eefje op den Buysch, triptic
Foto's: Paul Busselen, KU Leuven; Allergieradar.nl; Internationalstudents.nl