Kerstboom

Kerstboom komt met onverwachte gasten

24-DEC-2012 - Wie voor de gezelligheid een kerstboom in huis haalt, krijgt daar een hele resem onverwachte gasten bij. Springstaarten, takzuigers, nachtvlinders, mijten en spinnen - tot 25.000 individuen per boom. De diertjes zitten gewoonlijk op de kerstboom voor hun winterslaap. Wanneer ze samen met de boom uit de winterse kou terechtkomen in de knusse warmte van uw woonkamer, lijkt het alsof de lente is aangebroken. Ze ontwaken en worden opnieuw actief. Dat schrijft entomoloog Bjarte Jordal op de website van The University Museum of Bergen in Noorwegen.

Bericht uitgegeven door Natuurpunt op [publicatiedatum]

Wie voor de gezelligheid een kerstboom in huis haalt, krijgt daar een resem onverwachte gasten bij. Springstaarten, takzuigers, nachtvlinders, mijten en spinnen - tot 25.000 individuen per boom. De diertjes zitten gewoonlijk op de kerstboom voor hun winterslaap. Wanneer ze samen met de boom uit de winterse kou in uw knusse, warme woonkamer terechtkomen, lijkt de lente aangebroken. Ze ontwaken en worden opnieuw actief. Dat schrijft entomoloog Bjarte Jordal op de website van The University Museum of Bergen in Noorwegen.

De meeste beestjes die op kerstbomen overwinteren zijn zo goed als onzichtbaar met het blote oog en compleet ongevaarlijk. Ze zijn gehecht aan de beschutting van de boom,  maar kunnen niet overleven in de droge omgeving van de woonkamer. Een kerstinvasie van insecten en andere geleedpotigen in uw huis is dan ook eerder onwaarschijnlijk. Ze vormen geen gevaar voor meubelen of huisgerief en leiden ook niet tot allergische reacties. 

Kerstbomen herbergen minuscule beestjes (foto: Wikimedia)

Haal je de beestjes toch liever niet in huis? Schud de boom stevig uit voor die naar binnen komt. Zo vallen er al heel wat insecten en andere beesten uit. Maar de beesten die in de strooisellaag of in het hout van de boom zelf leven, zal je sowieso mee naar binnen nemen. 

Wie krijg je zoal over de vloer als je een kerstboom aanschaft?
Wie een kerstboom in huis haalt, krijgt de springstaarten er gratis bij (foto: Marc Herremans)Springstaarten (Collembola) zijn on­schuldige, primitieve insecten die enorme sprongen kunnen maken. De dieren zijn uitgerust met een 'polsstok' die in opgeklapte toestand in een groeve in het lijf rust. De stok wordt uitgeklapt bij de sprong. Het beestje is ongeveer 1,5 millimeter groot. Ze komen met honderden tot duizenden voor in de pot van uw kerstboom.

Ook de vrij grote, donkere Cinara-takluizen kunnen in kerstbomen voorkomen. Daar voeden ze zich met het plantensap dat ze met hun zuigsnuit uit de takken halen. Heel soms worden ze ook in een gekweekte kerstboom gevonden. De takluizen kunnen zich wel verspreiden in huis, maar verder kunnen ze geen kwaad. Vanwege het droge binnenklimaat raken de takluizen al snel uitgedroogd. Het is niet verstandig om de in huis verdwaalde luizen te pletten, want ze laten paarse vlekken na. Beter is het om de diertjes gewoon met de stofzuiger op te zuigen. 

Mijten (Acariformes) zijn kleine geleedpotigen. Verreweg de meeste mijten zijn met hun grootte van minder dan 0,1 tot 1,0 mm met het blote oog niet of nauwelijks te zien, hoewel sommige soorten wat groter zijn en een afmeting van enkele millimeters halen. Veel soorten roofmijten overwinteren op de kerstboom als volwassen dier en worden actief bij blootstelling aan hoge temperaturen in de woning. Zij blijven over het algemeen op de boom, waar ze jagen op insecten en eieren van andere mijten. Kwaad kunnen deze kerstmijten allerminst. De huisstofmijt, die allergische reacties veroorzaakt, komt niet voor op kerstbomen.

Spinnen (Araneae) blijven, nadat ze met de kerstboom in huis zijn gekomen, nog het langst in leven. Het aantal spinnetjes per kerstboom kan tot enkele duizenden bedragen. Maar geen nood. De honderden die reeds in uw huis wonen, hebt u ook nooit gezien. En ze verorberen heel wat insecten.

Meer info
http://www.uib.no/news/nyheter/2012/12/bugs-in-the-christmas-tree

Tekst: Joris Gansemans, Natuurpunt Communicatie
Foto's: Wikimedia & Marc Herremans.