Geboorteseizoen grijze zeehonden van start

Ecomare
27-NOV-2012 - Met hun dikke witte vacht zien pasgeboren grijze zeehonden er knuffelbaar uit. Maar vergis je niet, hun ouders zijn Nederlands grootste wilde roofdieren. Die lange haren hebben de pups dan ook niet voor de aaibaarheid. Ze hebben zo’n dikke winterjas hard nodig. Grijze zeehonden worden namelijk midden in de winter geboren. Het geboorteseizoen in de Nederlandse kolonies is inmiddels begonnen. Dit weekend werd het eerste wollige jong gespot op Vlieland.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Met hun dikke witte vacht zien pasgeboren grijze zeehonden er knuffelbaar uit. Maar vergis je niet, hun ouders zijn Nederlands grootste wilde roofdieren. Die lange haren hebben de pups dan ook niet voor de aaibaarheid. Ze hebben zo’n dikke winterjas hard nodig. Grijze zeehonden worden namelijk midden in de winter geboren. Het geboorteseizoen in de Nederlandse kolonies is inmiddels begonnen. Dit weekend werd het eerste wollige jong gespot op Vlieland.

Warme jas
De warme winterjas waar grijze zeehonden mee worden geboren heeft ook een nadeel. De pups kunnen er niet goed mee zwemmen. Door die lange natte haren raken ze in het water extra snel onderkoeld. Daarom blijven ze de eerste weken op het droge. Ze krijgen er melk van hun moeder. Na drie tot vier weken, als ze dik en rond zijn door de vette melk, laat deze hen echter in de steek. In die tijd verharen ze en krijgen ze hun normale grijze vacht. Dat is ook hard nodig want vanaf dan moeten ze hun eigen kostje bij elkaar scharrelen….en daarvoor moeten ze toch echt te water.

Zeehondenpup (foto: Marijke de Boer)
Vroeger of later
Hoewel de Vlielandse pup voor Nederland de eerste boreling van het seizoen is, werd de eerste grijze zeehond van Europa al eind augustus geboren. Aan de westkant van Schotland krijgen de grijze zeehonden aan het eind van de zomer hun jongen. Dan volgt het noorden van Schotland, daarna het noorden van Engeland en tot slot pas Nederland. Deze dieren zwemmen gemakkelijk heen en weer tussen Nederland en Engeland. Er is dus veel uitwisseling tussen de groepen langs de Noordzee. Het is niet duidelijk hoe het kan dat op een plek de vrouwtjes hun jongen aan het eind van de zomer krijgen, terwijl op zwemafstand de jongen in de winter worden geboren.

Terug van weggeweest
Grijze zeehonden komen in de Nederlandse Waddenzee veel minder voor dan gewone zeehonden. In de Middeleeuwen werd de grijze zeehond in Nederland uitgeroeid. Maar sinds de jaren '90 beginnen ze langzaam terug te komen. Door de betere bescherming in Groot-Brittannië groeiden de aantallen daar zo dat er dieren naar andere delen van de Noordzee en de Waddenzee kwamen. Terwijl dertig jaar geleden zelden een grijze zeehond meer werd gezien in de Waddenzee, zijn er nu al meer dan 3000! En daar zullen er de komende weken waarschijnlijk honderden bijkomen.

Jonge zeehond drinkt bij moeder (foto: Bram Fey)
Meer weten?
In de encyclopedie van Ecomare kun je meer lezen over grijze zeehonden. De melding van de eerste zeehondenpup is terug te lezen op de website van zeezoogdieren.org.

Tekst: Ecomare
Foto's: Marijke de Boer, Bram Fey