Broodsponzen aangespoeld op strand
eenmalig gebruik

Gekleurde sponzen op het waddenstrand

Ecomare
30-OKT-2012 - Vreemd gevormde klompen met opvallende herfstkleuren van grijzig beige tot oranjegeel. Er lagen er dit weekend heel wat op het waddenstrandje bij Dijkmanshuizen op Texel. Het bleken grote brokken broodspons. De straffe oostenwind heeft ze waarschijnlijk losgeslagen van de oesterriffen die voor het strandje liggen. Het komt niet vaak voor dat er zoveel grote brokken bij elkaar te vinden zijn. Een leuke herfstvondst dus!

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Vreemd gevormde klompen met opvallende herfstkleuren van grijzig beige tot oranjegeel. Er lagen er dit weekend heel wat op het waddenstrandje bij Dijkmanshuizen op Texel. Het bleken grote brokken broodspons. De straffe oostenwind heeft ze waarschijnlijk losgeslagen van de oesterriffen die voor het strandje liggen. Het komt niet vaak voor dat er zoveel grote brokken bij elkaar te vinden zijn. Een leuke herfstvondst dus!

Liefhebbers van oesters
Broodsponzen zijn bijzonder eenvoudig gebouwde dieren. Ze hebben geen echte organen, spieren en zenuwen. Sponzen leven onder water, meestal vastgehecht op een stevige ondergrond. Daarom werden ze eerder vooral gevonden in de haven en tussen de stenen langs de zeedijk. De oesterriffen die sinds een aantal jaren in de Waddenzee te vinden zijn, vormen een nieuwe leefplek voor de sponzen. Misschien spoelen ze daardoor nu ook vaker op de waddenstranden aan.

Aangespoelde broodsponzen zorgen voor herfstkleuren op het strand (foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen)

Kleurvariatie in broodsponzen: de groenige kleur (boven) wordt veroorzaakt door een samenwerkingsverband met algen (foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen)Kleurenpalet
De broodsponzen die op het strandje lagen waren erg verschillend van kleur. Sommige grauwig grijs, andere felgeel, oranje of heldergroen. De groene kleur danken de sponzen aan een samenlevingsverband met algen. Op plaatsen waar onderwater veel licht valt, leven deze algjes in het weefsel van de sponzen. Ze gebruiken het licht om organische voedingsstoffen te maken en die heeft de spons nu juist nodig. Waarschijnlijk krijgen de algen er bescherming en stabiliteit voor terug.

Gaslucht
Aan broodspons hangt een vreemd luchtje. Het ruikt naar carbidgas. Dat merkte de vindster, Ecomare-medewerkster Sytske Dijksen, ook. Zij had een aantal brokken in haar bijkeuken bewaard. Pas toen haar man argwanend begon rond te snuiven omdat het er zo naar gas rook kwamen ze achter de bijzondere eigenschap van de spons. De stukjes aangespoelde broodspons liggen nu in de tuin.

Meer weten?
In de digitale encyclopedie van Ecomare kun je meer lezen over broodsponzen.

Tekst: Ecomare
Foto's: Foto Fitis, Sytske Dijksen