Peperboleet met Vliegenzwam

Peperboleet samen met Vliegenzwam?

Nederlandse Mycologische Vereniging
26-OKT-2012 - Is er een geheime relatie tussen de Peperboleet en de Vliegenzwam? Vermoedens zijn er wel, maar harde bewijzen nog niet.

Bericht uitgegeven door de Nederlandse Mycologische Vereniging [land] op [publicatiedatum]

Is er een geheime relatie tussen de Peperboleet en de Vliegenzwam?
Vermoedens zijn er wel, maar harde bewijzen nog niet. In deze tijd van het jaar zijn er veel paddenstoelen te zien, kijk eens of u deze samenleving ook kunt waarnemen.

In een lang vervlogen tijd was de afdeling Leiden van de KNNV een weekend op paddenstoelenjacht in Drenthe. Het viel de deelnemers op dat de bermen erg rijk waren aan paddenstoelen. Dat wegbermen vaak rijk zijn aan paddenstoelen is inmiddels een bekend gegeven, en aan het belang van wegbermen wordt uitgebreid aandacht geschonken in ‘Paddestoelvriendelijk Natuurbeheer’ van P.J. Keizer. De deelnemers aan de paddenstoelenexcursies waren vooral verrast door de vele Vliegenzwammen, ook bij andere bomen dan de geijkte soorten, zoals bij den en berk. Wat hier opviel, was dat de Vliegenzwammen altijd begeleid werden door Peperboleten.

Peperboleet met Vliegenzwam (foto: Hans Adema)
De Peperboleet is een klein boleetje met een bolle bleke hoed en een bolle buisjeslaag met roodachtige poriën. De soort dankt zijn naam aan de scherpe smaak, als van Spaanse peper. Jaren later verscheen er in het blad van de Nederlandse Mycologische Vereniging ‘Coolia’ bij een overzicht van excursieverslagen dat het de deelnemers was opgevallen dat waar Peperboleten groeiden regelmatig Vliegenzwammen te vinden waren.

Het vermoeden bestaat dat de Peperboleet samenleeft met de Vliegenzwam, of er wellicht op parasiteert. In tegenstelling tot de Kostgangerboleet, die parasiteert op de Gele aardappelbovist, groeit de Peperboleet niet op de gastheer, maar zijn vermoedelijk de zwamvlokken van beide soorten met elkaar vergroeid.

Let er eens op. Ook deze herfst is het verschijnsel weer waargenomen: dit jaar groeit sinds eind september in een tuin in Oegstgeest de Peperboleet samen met de Vliegenzwam in grote heksenkringen.

Tekst en foto's: Hans Adema, Nederlandse Mycologische Vereniging