Prooioverdracht boomvalk: mannetje heeft prooi net overgedragen aan vrouwtje die ermeen naar jongen vliegt

Boomvalken profiteren van bloemrijke graslanden

ARK Rewilding Nederland
29-JUL-2012 - Wie nu naar het Kempen~Broek gaat heeft een goede kans om boomvalken te zien. Boomvalken hebben nu jongen en jagen op vliegende insecten boven bloemrijke graslanden, onder andere bij de Graus. Komt dat zien!

Bericht uitgegeven door ARK [land] op [publicatiedatum]

Wie met mooi weer naar het Kempen~Broek gaat, heeft een goede kans om boomvalken te zien. Boomvalken hebben nu jongen en jagen op vliegende insecten boven bloemrijke graslanden, onder andere bij de Graus.

Jacobskruiskruid (foto: Paul Busselen)Sinds vorig jaar worden de nieuwe natuurgebieden bij de Graus, vlakbij Stramproy en Altweerterheide (Limburg), jaarrond begraasd door runderen. Waar eerst nog maïs groeide of een eentonige grasmat lag, bloeien nu steeds meer wilde bloemen. Groen heeft plaats gemaakt voor het geel van muizenoortje, kruiskruiden en gewoon biggenkruid. Op nattere plekken bloeien paarse kale jonkers. Voor tal van insecten zijn deze nieuwe bloemrijke graslanden een groot feest: de bloemen zijn een welkome nectarbron. De velden zoemen van de insecten. Op deze insecten komen weer ontelbare hoeveelheden libellen af. In de lucht vangen ze de kleinere insecten.
Boomvalken (foto: Koos Dansen)En op die libellen komen de boomvalken af. Verschillende vogels, soms wel drie tegelijk, doen vanuit de lucht uithalen naar de libellen. En is het raak, dan wordt de libel vanuit het pootje, in de lucht, opgegeten.

De begraasde graslanden van het Kempen~Broek nemen langzaam in oppervlakte toe en worden een voor een aan elkaar gekoppeld. Al na een jaar zijn er dus grote veranderingen te zien. Wie dit met eigen ogen wil zien is van harte welkom om te komen kijken, de Graus en een aantal andere nieuwe natuurgebieden in het Kempen~Broek is helemaal vrij toegankelijk! Hou wel minimaal 25 meter afstand tot de runderen. 

Tekst: Twan Teunissen en Denis Frissen
Foto's: Paul Busselen, K.U.Leuven Campus Kortrijk; Koos Dansen