Met je zaklamp de tuin in

De Vlinderstichting
26-JUL-2012 - In tuinen waar bloeiende planten staan zijn de komende tijd volop vlinders te zien zoals dagpauwoog, kleine vos en de koolwitjes. Maar ook ’s avonds blijken er vlinders te zien te zijn.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]

In tuinen waar bloeiende planten staan zijn de komende tijd volop vlinders te zien zoals dagpauwoog, kleine vos en de koolwitjes. Maar ook ’s avonds blijken er vlinders te zien te zijn.

Gamma-uil (foto: Kars Veling)Als je net als het donker is geworden je tuin ingaat en voorzichtig de bloeiende planten beschijnt, zul je diverse nachtvlinders te zien krijgen. De gamma-uil is de meest talrijke, op een flink bloeiende vlinderstruik kun je er zo drie of vier tegenkomen.

De gamma-uil is een trekvlinder die in het voorjaar hier is aangekomen en waarvan nu de nakomelingen rondvliegen. Het is een zeer actieve vlinder die bijna altijd vliegt. Hij is ook overdag actief, maar ook in de avonduren zie je ze stilstaand voor een bloem met hun lange roltong nectar zuigen. Het is een bruine vlinder waarvan je het kenmerkende gamma teken alleen ziet als hij de vleugels even stil houdt.

  Huismoeder (foto: Kars Veling)Er zijn veel meer nachtvlinders te vinden de komende weken. De huismoeder begint nu goed te vliegen en je kunt deze ook op je tuinplanten vinden. De komende weken zal deze nog sterk in aantal toenemen en hij vliegt tot tot ver in augustus door. De naam heeft deze grote bruine vlinder met opvallend oranje achtervleugels te danken aan het feit dat ze ook vaak binnenshuis, bijvoorbeeld in de gordijnen, worden gevonden.  De volgeling is een kleinere uitvoering van de huismoeder en ook deze komt in het hele land voor en is ook in tuinen te vinden. Als je regelmatig ’s avonds je tuinplanten afzoekt zul je verbaasd staan over de hoeveelheid vlinders die je er vindt en zeker ook over het aantal verschillende soorten die in je tuin blijkt te zitten. Om achter de naam te komen is Vlindernet een heel handige website.

Tekst en foto’s: Kars Veling, de Vlinderstichting