Wrattenbijter, Hoge Veluwe, 5 juni 2011

Start laatste veldseizoen voor de nieuwe sprinkhanenatlas

EIS Kenniscentrum Insecten
3-JUN-2012 - In tegenstelling tot vorig voorjaar toen eind april al zomerse waarden werden bereikt en de sprinkhanen records braken, verloopt dit voorjaar frisjes en zijn nog erg weinig sprinkhanen actief. Het laatste seizoen van het nieuwe sprinkhanenatlasproject beleeft een slow start maar zal ongetwijfeld binnenkort snel op gang komen.

Bericht uitgegeven door EIS-Nederland [land] op [publicatiedatum]

In tegenstelling tot vorig voorjaar toen eind april al zomerse waarden werden bereikt en de sprinkhanen records braken, verloopt dit voorjaar frisjes en zijn nog erg weinig sprinkhanen actief. Het laatste seizoen van het nieuwe sprinkhanenatlasproject beleeft een slow start maar zal ongetwijfeld binnenkort snel op gang komen.

Wrattenbijter (foto: Roy Kleukers)Het nieuwe sprinkhanenatlasproject is in 2011 gestart door EIS-Nederland en Waarneming.nl. Het project heeft als doel om in 2013, zestien jaar na publicatie van het boek "De sprinkhanen en krekels van Nederland", een nieuwe verspreidingsatlas van de Nederlandse sprinkhanen en krekels te presenteren. Het eerste jaar van het project verliep zeer succesvol. Behalve de herontdekking van het bosdoorntje en de ontdekking van nieuwe populaties van de zeldzame soorten kleine groene sabelsprinkhaan, steppesprinkhaan en kiezelsprinkhaan, werden meer dan 45.000 waarnemingen doorgegeven. Dat betekende bijna een verdubbeling van het normale aantal sprinkhaanwaarnemingen.

Witte plekken op de sprinkhanenkaart (bron: EIS-Nederland)In het laatste jaar van de inventarisaties gaan we ons concentreren op de witte plekken in het verspreidingsbeeld (zie kaartje). Met name in het noorden en zuidwesten van Nederland zijn relatief weinig waarnemers actief. We hopen dit jaar ook daar mensen geïnteresseerd te krijgen door diverse inhaalslagexcursies te organiseren. Wil je op de hoogte blijven van het project en de excursies meld je dan aan voor de Nieuwsbrief Sprinkhanenatlas 2011-2012. Een mailtje naar eis@ncbnaturalis.nl is genoeg.

Meedoen?
Iedereen kan een bijdrage leveren. Losse waarnemingen kunnen worden ingevoerd op Waarneming.nl en Telmee of worden doorgegeven aan EIS-Nederland. Meer informatie over het project is te vinden op de projectpagina op Waarneming.nl.

Tekst: Ed Colijn, EIS-Nederland
Foto: Roy Kleukers, EIS-Nederland