Jonge zeearend geringd in Oostvaardersplassen. Mei 2009. Foto: Staatsbosbeheer.

Jonge zeearenden in Biesbosch en Lauwersmeer

20-MEI-2012 - Veel goed zeearendnieuws van Staatsbosbeheer de laatste tijd. Meldden de boswachters vorige week al broedsucces in Flevoland, nu zijn er ook zeearendjes uit het ei gekropen in het Lauwersmeer en de Biesbosch. De zeearenden in het Lauwersmeer hebben voor het tweede achtereenvolgende jaar jongen. De Biesbosch viert zijn eerste broedsucces. Inmiddels zijn er zeearendjongen in vier natuurgebieden van Staatsbosbeheer: Lauwersmeer, Biesbosch, Oostvaardersplassen en 't Roggebotzand.

Bericht uitgegeven door Natuurbericht [land] op [publicatiedatum]

Veel goed zeearendnieuws van Staatsbosbeheer de laatste tijd. Meldden de boswachters vorige week al broedsucces in Flevoland, nu zijn er ook zeearendjes uit het ei gekropen in het Lauwersmeer en de Biesbosch. De zeearenden in het Lauwersmeer hebben voor het tweede achtereenvolgende jaar jongen. De Biesbosch viert zijn eerste broedsucces. Inmiddels zijn er zeearendjongen in vier natuurgebieden van Staatsbosbeheer: Lauwersmeer, Biesbosch, Oostvaardersplassen en 't Roggebotzand.

Boswachter in de Biesbosch Thomas van der Es is dolenthousiast: "De afgelopen anderhalve week ontstond het vermoeden dat er een jong in de nestkuil lag. Het jong is vermoedelijk niet ouder dan twee weken en zal nog minimaal vier weken in het nest blijven. De geboorte van de jonge zeearend is de kroon op ons werk."

Jonge zeearend (foto: Staatsbosbeheer)

Donskop
SOVON-medewerker Romke Kleefstra zag maandag 14 mei dat het vrouwtje op het nest in Lauwersmeer een jong warm hield. Het mannetje maakte in de buurt jacht op bergeenden en grauwe ganzen. "Toen het mannetje bij het nest arriveerde en het vrouwtje een stap opzij maakte, was de donskop van een jong te zien", vertelt Kleefstra. Het is nog niet duidelijk of er in het nest nog een jong aanwezig is.

Zeearend spotten?
Zelf een zeearend spotten? De jonge zeearend in de Biesbosch kan medio juni worden gespot. In het Lauwersmeer is de kans op een voorbijvliegende of jagende zeearend groot in de vogelrijke Ezumakeeg. Ook bij het Jaap Deensgat laten de vogels zich geregeld zien.

Bron: Staatsbosbeheer
Foto: Staatsbosbeheer