Zeer vroege vuurjuffer

De Vlinderstichting
22-MRT-2012 - Op 21 maart werd in Zeeland de eerste vuurjuffer van dit jaar gemeld. Dat is een zeer vroege waarneming. Alleen in 2007 is er eerder eentje gemeld. Dit heeft vast te maken met de hoge temperaturen in maart.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]

Op 21 maart werd in Zeeland de eerste vuurjuffer van dit jaar gemeld. Dat is een zeer vroege waarneming. Alleen in 2007 is er eerder eentje gemeld. Dit heeft vast te maken met de hoge temperaturen in maart.

Net uitgeslopen vuurjuffers hebben nog niet hun karakteristieke rode kleur (foto: Jaap Bouwman)Maart is op weg om de warmste maartmaand ooit te worden, en dat heeft gezorgd voor een vroeg uitsluipen van de vuurjuffer. Na de winterjuffers, die als juffer overwinteren, is de vuurjuffer de eerste libel die we normaal gesproken tegenkomen in het vroege voorjaar. Veel individuen overwinteren als volgroeide larve, waardoor ze bij een geschikte temperatuur in het voorjaar meteen kunnen uitsluipen. Hierbij zoeken ze een geschikte stengel waarover ze omhoog kruipen. Als ze een veilige plek hebben gevonden barst het huidje open, waar na enige tijd een nog bleek gekleurde juffer uitkomt. Nadat de vleugels zijn opgepompt en het dier is gedroogd vliegt de juffer weg van het water op zoek naar een zonnige plek langs een bosrand, in een park, maar ook in uw tuin. Dit doen ze om op te warmen en op zoek te gaan naar voedsel: kleine insecten. Ook het volwassen worden vindt op zo’n zonnige plek van het water vandaan plaats. Het uitkleuren is daar een onderdeel van, waarbij de juffer na ongeveer een dag z’n mooie rode kleur heeft gekregen. Als het dier volwassen is vliegt hij terug naar het water om te beginnen aan de voortplanting.

Als ze wat ouder zijn worden vuurjuffers prachtig rood (foto: Kim Huskens)
De vuurjuffer is een weinig kritische soort, die in heel Nederland wel te vinden is, met een voorkeur voor de hogere zandgronden en tuinvijvers. Je komt deze juffer op allerlei stilstaande en zwakstromende wateren tegen waar een goed ontwikkelde oevervegetatie is en waar ook drijvende waterplanten aanwezig zijn. De vliegplaatsen zijn vaak goed beschut en kunnen deels in de schaduw liggen. Ook de vijver in uw tuin kan een uitermate geschikte plek zijn, dus houdt uw vijver goed in de gaten. Het voorjaar is voor de libellen begonnen en dat betekent dat we de komende weken weer op zoek kunnen gaan naar meer ‘uitsluipers’. Gezien de hoge temperaturen in het vooruitzicht, maak je komende week een goede kans om een uitsluipende libel of juffer te zien.

Tekst: Kim Huskens & Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto’s: Kim Huskens & Jaap Bouwman