tuinvijver

Voorkom dat uw kikkers en vissen stikken onder het ijs

Stichting RAVON
1-FEB-2012 - De meeste vijvers zijn nu aan het dichtvriezen met op het ijs een laagje sneeuw. Daarmee wordt het risico vergroot dat de in uw vijver overwinterende kikkers en vissen kunnen stikken door zuurstofgebrek. Zorg dat er een opening blijft in het ijs en veeg de sneeuw van het ijs af!

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON [land] op [publicatiedatum]

De meeste vijvers zijn nu aan het dichtvriezen met op het ijs een laagje sneeuw. Daarmee wordt het risico vergroot dat de in uw vijver overwinterende kikkers en vissen kunnen stikken door zuurstofgebrek. Zorg dat er een opening blijft in het ijs en veeg de sneeuw van het ijs af!

Tuinvijver (foto: Jelger Herder)Wanneer op het ijs een laag(je) sneeuw komt, kan er geen licht meer in het water komen. De algen kunnen zonder zonlicht geen zuurstof produceren, waardoor langzaam het zuurstofgehalte daalt. Bij een lange periode van vorst kan onder een met sneeuw bedekte ijslaag amfibieën- en vissterfte optreden als gevolg van zuurstofloosheid. Ook gaat onder het ijs gaat de rotting van oud plantenmateriaal door en dit proces kost veel zuurstof. Deze rottingsgassen moeten uw vijver uit kunnen en verse zuurstof moet erin, want anders treft u dit voorjaar vele dode dieren aan in uw vijver. Dus wees er dit keer op tijd bij en help uw dieren de vorstperiode goed door te komen.

Voor meer informatie, klik hier.

Tekst: Kris Joosten, RAVON
Foto: Jelger Herder, Digital Nature