bever

Bever op Tiengemeten

3-DEC-2011 - Een bever heeft vorige week een burcht proberen te bouwen op Tiengemeten. Dit ontdekte boswachter Eduard Reuvers. Door het hoge waterpeil is een deel van de burcht weggedreven. De restanten van afgeknaagde takken zijn nog wel duidelijk te zien.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Een bever heeft vorige week een burcht proberen te bouwen op Tiengemeten. Dit ontdekte boswachter Eduard Reuvers. Door het hoge waterpeil is een deel van de burcht weggedreven. De restanten van afgeknaagde takken zijn nog wel duidelijk te zien.

De afgelopen jaren zijn er steeds vaker knaagsporen aangetroffen op Tiengemeten; het bewijs dat dit forse knaagdier hier regelmatig een tussenstop maakt. De bever wordt steeds vaker gezien in de gebieden grenzend aan het Haringvliet, het Hollands Diep en de Oude Maas. Vorig jaar is de eerste beverburcht ontdekt in de Korendijkse slikken. Half september van dit jaar zijn er zelfs beversporen gevonden in de haven van Ooltgensplaat. Vanuit de Biesbosch breidt de bever zich steeds verder uit.

Bever (foto: Willy de Koning)

Bouwwerkzaamheden
Volgens Eduard Reuvers was de bever volop met zijn bouwwerkzaamheden bezig. “Ik heb het bouwsel ontdekt aan de zuidkant van Tiengemeten, vlakbij de plek waar het water van het Haringvliet Tiengemeten binnenstroomt. Sporen in de modder aan de walkant en knaagsporen verraadden zijn schuilplaats. Als bouwmateriaal heeft de bever het zachte hout van de wilg gebruikt. De ingang van de ‘burcht in wording’ ligt onderwater. Dit zodat het straks ontoegankelijk is voor roofdieren.”

Wilgen en riet
Op een groot deel van Tiengemeten heeft de natuur vrij spel; stromende geulen en kreken vinden hun weg. De oevers raken steeds meer begroeid met wilgen en riet en vormen zo een prima woongebied voor de bever.

Deltanatuur
Tiengemeten is onderdeel van Deltanatuur; een gezamenlijk project van de overheid en maatschappelijke organisaties. Deltanatuur legt in de delta van Rijn en Maas zoetwatergetijdenatuur aan. Mooie grote natuurgebieden zoals Tiengemeten, met veel ruimte voor planten, dieren en water. Maar het zijn ook gebieden waar mensen welkom zijn en volop kunnen genieten.

Filmpje
In het onderstaande filmpje ziet u hoe de bever te werk gaat.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Willy de Koning
Film: Cynthia Lange en Manon Kaandorp