Netta rufina. Krooneend, mannetje

Krooneenden op Tiengemeten

5-NOV-2011 - Afgelopen weken is er op Tiengemeten een groepje van zes krooneenden gezien. De krooneend is een zeldzame moerasvogel en leeft van onderwaterplanten. Vooral kranswieren staan op het menu.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Afgelopen weken is er op Tiengemeten een groepje van zes krooneenden gezien. De krooneend is een zeldzame moerasvogel en leeft van onderwaterplanten. Vooral kranswieren staan op het menu.

Volgens boswachter Gerwin Geertse zijn de krooneenden gezien in de Weelde. “In dit kommoeras van Tiengemeten vind je de meeste kranswieren. Kranswieren kunnen alleen maar groeien als de waterkwaliteit goed is. Dat de krooneend dit prachtige moerasgebied uitkiest, is dus een goed teken.”

Krooneendpaartje (foto: Saxifraga-Jan van der Straaten)

Verenkleed
In 2008 is voor het eerst een exemplaar van de krooneend waargenomen op Tiengemeten. Dit was een mannetje. In de herfst heeft het mannetje een prachtig verenkleed van geeloranje en bruine tinten. Ook lijkt hij dan een dikke kop te hebben vanwege opstaande veren. In de winter trekken de meeste krooneenden naar het Middellandse Zeegebied. De krooneenden die in Nederland blijven, zijn te zien in groepjes op open water.

Kleurenpracht
De herfst is schitterend seizoen. Niet alleen kunt u dan genieten van de kleurenpracht, maar er zijn dan ook veel vogels te zien. Vogels die overwinteren gaan rondzwerven om aan voedsel te komen. Zij vinden op Tiengemeten een gedekte tafel.

Duik
Zie in het filmpje hieronder hoe een krooneend een duik neemt op zoek naar onderwaterplanten.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Saxifraga-Jan van der Straaten