Roze kaaszwam

Roze kaaszwam opnieuw in Nederland gevonden

Nederlandse Mycologische Vereniging
2-NOV-2011 - De Roze kaaszwam is dit jaar voor de tweede keer gevonden. Dit wekt de hoop dat deze prachtige paddenstoel de komende jaren vaker zal worden geworden gevonden in Nederland.

Bericht uitgegeven door de Nederlandse Mycologische Vereniging [land] op [publicatiedatum]

De Roze kaaszwam is dit jaar voor de tweede keer gevonden. Dit wekt de hoop dat deze prachtige paddenstoel de komende jaren vaker zal worden geworden gevonden in Nederland.

Roze kaaszwam (foto: Marjon van de Vegte)De afgelopen jaren is de Roze kaaszwam al twee maal in Nederland gezien, maar in de vorig eeuw is nooit melding gemaakt van deze fraaie en zeer opvallende paddenstoel. Eigenlijk heeft Rhodonia placenta nog niet eens een Nederlandse naam maar als voorlopige naam voldoet Roze kaaszwam zeker.

Ditmaal werd ze half oktober op de Veluwe gespot. De roze kaaszwam is een zeer opvallende verschijning en blijkbaar een heel zeldzame anders zou ze zeker vaker gemeld worden. Ze komt in een groot deel van Europa voor, maar lijkt het mediterrane gebied te mijden. Toch is ze nergens algemeen en staat in verschillende landen zoals Noorwegen, Zweden en Denemarken op de Rode lijst van bedreigde paddenstoelen.

De Roze kaaszwam heeft een hoop verschillende namen gedragen. Zo is ze eerder ingedeeld in de geslachten Poria, Oligoporus en Postia. Na een moleculaire analyse hoort ze sinds 2005 bij het geslacht Rhodonia. Dat betekent dat je haar in verschillende boeken onder een andere oudere naam kunt tegenkomen.

Roze kaaszwam (foto: Marjon van de Vegte)

De Roze kaaszwam veroorzaakt bruinrot in het hout waar het op leeft. Volgens de literatuur komt ze vooral op Spar voor, maar ook Larix en Grove den worden genoemd. In Nederland is dit de tweede maal dat ze op Douglasspar gevonden is.

Wie de Roze Kaaszwam gezien heeft, zal het met mij eens zijn dat het een verrijking is van onze paddenstoelenflora. Helaas worden veel naaldbossen omgezet in loofbos waardoor de Roze kaaszwam wel altijd een echte zeldzaamheid zal blijven in Nederland.

Tekst: Menno Boomsluiter, Nederlandse Mycologische Vereniging
Foto's: Marjon van de Vegte, Nederlandse Mycologische Vereniging