Nachtvlinders op bloemen

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op maandag 31 oktober 2011

Op zachte avonden zijn, ook in deze tijd van het jaar, nog nachtvlinders actief. Ze zijn te vinden op de nu nog bloeiende planten zoals klimop en ijzerhard. Zijn er nog andere bloemen die nu nog nachtvlinders trekken?

Windevedermot op ijzerhard (foto: Kars Veling)
Windevedermot op ijzerhard (foto: Kars Veling)
Als de temperatuur ’s nachts niet onder de vijf graden komt zijn er nog flink wat nachtvlinders actief. De afgelopen avonden was het zelfs boven de tien graden en dat heeft de nodige vlinderwaarnemingen opgeleverd. Een aantal uilen overwintert als vlinder en komt tevoorschijn als het niet al te koud is. Er zijn zelfs nachtvlinders die pas verschijnen als er een beetje vorst is geweest. Je kunt de nachtvlinders aantreffen op een verlicht raam, maar je kunt ook actief op zoek gaan. Vlinders hebben nectar nodig als brandstof en je vindt ze dan ook het snelst door bloeiende planten aan een onderzoek te onderwerpen. Er is al vaak geschreven over klimop als laat bloeiende nachtvlindertrekker, maar ook andere planten hebben die functie. De ijzerhard, waarover vorige week een natuurbericht verscheen, is behalve bij dagvlinders, ook in trek bij nachtvlinders.

Van links naar rechts iepengouduil, bruine herfstuil en zwartstipvlinder op klimop (foto’s: Kars Veling)
Van links naar rechts iepengouduil, bruine herfstuil en zwartstipvlinder op klimop (foto’s: Kars Veling)

Zo werd er vorige week een aantal windevedermotten op aangetroffen. Dit zijn micro-nachtvlinders met een bijzondere vleugelvorm. Ook werd nog een huismoeder gevonden die zich tegoed deed aan de nectar. Dit is wel bijzonder, want normaal gesproken vliegt deze soort tot begin oktober. Andere uilen gaan nog door tot in november of vliegen zelfs tot in april van komend jaar. Iepengouduil, zwartstipvlinder en bruine herfstuil zijn momenteel nog op bloemen te vinden. De komende tijd zullen ook wachtervlinder, zwartvlekwinteruil en bosbesuil meer gezien worden. We zijn benieuwd of er, naast klimop en ijzerhard, nog andere nectarplanten zijn waarop nu regelmatig nachtvlinders worden aangetroffen. Hoe zit het bijvoorbeeld met herfstaster? Daarop vinden we volop dagvlinders, maar houden nachtvlinder er ook van? Heeft u nachtvlinders gezien op herfstaster of op een andere nog niet genoemde nectarplant, stuur dan even een e-mail.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting

Meest gelezen recente berichten »FacebookLinkedIn


Natuurbericht België

NATUURverwachting

glassnijder
Eerste individu wordt verwacht op 25 april
boswitje
Eerste individu wordt verwacht op 25 april
wilde peen
Eerste bloei wordt verwacht op 28 april

Mailinglist Natuurbericht

Dagelijks/wekelijks natuurberichten in uw mailbox?
Meld u aan voor de Nieuwsbrief
Voeg natuurbericht toe aan je persoonlijke Google-pagina