De eerste Friese marmergrondels

Friese vissenwerkgroep vangt nieuwe vissoort

Stichting RAVON
19-OKT-2011 - De RAVON Werkgroep VissenOnderzoek Friesland (WVOF) ontdekte op zaterdag 8 oktober een nieuwe vissoort voor Friesland in de omgeving van Makkum. Bij de Makkumer Zuidwaard werden diverse grondels boven water gehaald. De zeven grootste exemplaren waren direct duidelijk. De eerste vangsten van de Marmergrondel in Friesland zijn daarmee een feit.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON op [publicatiedatum]

De RAVON Werkgroep VissenOnderzoek Friesland (WVOF) ontdekte op zaterdag 8 oktober een nieuwe vissoort voor Friesland in de omgeving van Makkum. Bij de Makkumer Zuidwaard werden diverse grondels boven water gehaald. De zeven grootste exemplaren waren direct duidelijk. De eerste vangsten van de Marmergrondel in Friesland zijn daarmee een feit.

De eerste Friese marmergrondels (foto: Johan Helmus)

De Marmergrondel (Proterorhinus semilunaris) is een exoot. Hij komt oorspronkelijk uit het gebied rond de Kaspische- en Zwarte Zee. Via het Main-Donaukanaal (dat in 1992 is aangelegd) heeft hij het stroomgebied van de Rijn bereikt. In 2002 is de Marmergrondel voor het eerst in Nederland gesignaleerd. Tot op heden bleef Friesland verschoond van deze exoten, mede vanwege de afwezigheid van rivieren. Maar van uitstel komt niet altijd afstel en de werkgroep was al enig tijd in afwachting van de eerste meldingen. In het verleden was de Marmergrondel al aangetroffen in het IJsselmeer ter hoogte van Flevoland.

Dikkopje (foto: Johan Helmus)

De Makkumer Waarden is een natuurgebied aan de rand van het IJsselmeer ter hoogte van Makkum. Het gebied is eigendom is van It Fryske Gea. In de omgeving van Makkum zal de Marmergrondel onder andere moeten concurreren met een andere bijzondere vangst van de werkgroep: het Dikkopje.
Het Dikkopje (Pomatoschistus minutus) is een vis uit de familie van de grondels (Gobiidae) die in Europese kustwateren voorkomt, van de Oostzee tot in de Middellandse Zee. Deze vis is ongetwijfeld door de Kornwerder sluizen het IJsselmeer opgekomen vanuit de Waddenzee.

Naast deze twee soorten werden op dezelfde dag Baars, Bittervoorn, Blankvoorn, Brasem, Driedoornige stekelbaars, Giebel, Kleine modderkruiper, Kolblei, Paling, Pos, Rietvoorn, Riviergrondel, Snoek, Tiendoornige stekelbaars, Vetje en Zeelt gevangen. In totaal dus 18 soorten.

Wil je ook een keer meevissen? Meld je dan aan bij onze werkgroep. De RAVON Werkgroep VissenOnderzoek Friesland (WVOF) is een vrijwilligersgroep die nu al vier jaar lang elke twee weken roulerend door Friesland trekt en schepnetexcursies organiseert voor ervaren en onervaren deelnemers. Informatie en agenda staan op www.ravon.nl/wvof.

Tekst: John Melis, Werkgroep VissenOnderzoek Friesland
Foto's: Johan Helmus, Werkgroep VissenOnderzoek Friesland