Gewone wimperzwam

Gewone wimperzwam kiest voor de krant

Nederlandse Mycologische Vereniging
27-MEI-2011 - Een pak niet bezorgde en in het bos weggegooide kranten wordt soms door de Gewone wimperzwam als voedsel uitgekozen. De Gewone wimperzwam is een zakjeszwam die normaal op verrot hout te vinden is.

Bericht uitgegeven door de Nederlandse Mycologische Vereniging op vrijdag 27 mei 2011

Een pak niet bezorgde en in het bos weggegooide kranten wordt soms door de Gewone wimperzwam als voedsel uitgekozen. De Gewone wimperzwam is een zakjeszwam die normaal op verrot hout te vinden is.

Dat de bezorger van kranten dit werk niet altijd zo waardeert, is te zien aan de stapels kranten die je in de natuur soms tegenkomt. Maar kranten die gemaakt zijn van houtvezel worden soms opgegeten door onverwachte bezoekers zoals de Gewone wimperzwam (Scutellinia scutellata). Deze tref je van nature aan op vochtig hout of ander organisch materiaal zoals bladeren.

Gewone wimperzwam op oude kranten (foto: Janus Crum)

Alle soorten wimperzwammen zijn te herkennen aan de oranjerode tot bruinrode schijfjes met donkere haren aan de rand. De Gewone wimperzwam is gemeld uit landen van het gehele noordelijk halfrond. De verschillende soorten wimperzwammen zijn moeilijk en alleen microscopisch goed van elkaar te onderscheiden. De vraag is dus of het altijd gaat om de soort die wij de Gewone wimperzwam noemen. De Gewone wimperzwam is helder oranje en in verhouding groter, tot zo’n 10 tot 15 millimeter, dan veel van de andere soorten. De donkerbruine tot zwarte randharen zijn vrij lang, tot ongeveer 1,5 millimeter en blijken onder de microscoop complex wortelend te zijn. De andere, vaak veel kleinere soorten, komen ook wel voor op hout maar bijvoorbeeld ook in oude karrensporen.

Gewone wimperzwam (foto: Gerben Winkel)

Een pak kranten moet wel heel lang in het bos liggen voordat de Gewone wimperzwam ze in bezit zal nemen. Dus als je kranten bezorgen niet zulk leuk werk vindt, kan je er beter maar niet aan beginnen en niet ten einderaad de boel in het bos kieperen.

Tekst: Menno Boomsluiter, Nederlandse Mycologische Vereniging
Foto's: Janus Crum en Gerben Winkel, Nederlandse Mycologische Vereniging