dopluizen, dopluis

Dopluizen drie weken eerder uit het ei

De Natuurkalender
20-MEI-2011 - Door het warme weer van dit voorjaar zitten veel dopluizen nu al vol met eieren; naar verwachting worden de eerste jonge dopluisjes over ongeveer een week geboren. Dit is ongeveer drie weken eerder dan normaal. Normaalgesproken worden pas begin juni de eerste eitjes onder de dopluisschildjes gevonden. Dopluiseitjes zijn te herkennen aan de witte wasachtige massa die onder het schild van de dopluizen vandaan komt. Iedere dopluis produceert wel 200 tot 400 eitjes.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op [publicatiedatum]

Door het warme weer van dit voorjaar zitten veel dopluizen nu al vol met eieren; naar verwachting worden de eerste jonge dopluisjes over ongeveer een week geboren. Dit is ongeveer drie weken eerder dan normaal. Normaalgesproken worden pas begin juni de eerste eitjes onder de dopluisschildjes gevonden. Dopluiseitjes zijn te herkennen aan de witte wasachtige massa die onder het schild van de dopluizen vandaan komt. Iedere dopluis produceert wel 200 tot 400 eitjes.

Dopluizen (foto: Silvia Hellingman)Dopluizen leven op bomen. Normaalgesproken vallen ze niet zo op omdat ze bruin en plat zijn, en goed aan de boom vastzitten. Dopluizen zijn echter niet helemaal onschuldig. Ze onttrekken sap aan de boom waardoor ze een groeiachterstand kunnen krijgen en er lelijke plekken kunnen ontstaan. Daarnaast scheiden dopluizen honingdauw uit waar roetdauwschimmels op af komen. Deze zwarte schimmels geven de boom een vies aanzien.

In de loop van het voorjaar worden dopluizen opeens een stuk zichtbaarder omdat er een witte wasmassa onder hun schildjes vandaan komt. Dit witte materiaal zit vol met eieren, wel 200 tot 400 per dopluis. Afhankelijk van de temperatuur komen deze na vijf tot dertig dagen uit, waarna de jonge dopluizen in een paar dagen tijd uitzwermen. Zij zetten zich op hun beurt weer vast op boomstammen, takken en bladeren, waar ze blijven tot ze het volgende voorjaar zelf eieren vormen.

Normaalgesproken komt de wittige eimassa in juni onder de dopluisschildjes vandaan; maar dit jaar zijn de dopluizen wel drie weken eerder. Door de warmte van dit voorjaar zitten de dopluizen nu al vol met eieren en worden de eerste jonge dopluizen waarschijnlijk al over een week geboren.

Door de schade die ze aanrichten hebben de meeste mensen liever geen dopluizen in hun tuin. Het is echter niet zo gemakkelijk om van ze af te komen. Er zijn wel natuurlijke vijanden, zoals sluipwespen, van schild- en dopluis bekend maar deze zijn zo specifiek dat ze bij lang niet alle soorten werken. Ook spuiten is lastig omdat de dopjes een soort dikke, vettige beschermlaag bevatten waar chemische en biologische middelen nauwelijks doorheen dringen.

Tekst: Wilma Windhorst en Sara Mulder, De Natuurkalender
Foto: Silvia Hellingman