Al veel libellen te zien

De Vlinderstichting
18-APR-2011 - In de eerste helft van april zijn er al twaalf libellensoorten waargenomen. Naast de overwinterende bruine en noordse winterjuffer en de altijd vroege vuurjuffer zijn er nog vier juffertjes en vijf zogenaamde echte libellen gezien.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op [publicatiedatum]

In de eerste helft van april zijn er al twaalf libellensoorten waargenomen. Naast de overwinterende bruine en noordse winterjuffer en de altijd vroege vuurjuffer zijn er nog vier juffertjes en vijf zogenaamde echte libellen gezien.

Plaatselijk zijn al veel maanwaterjuffers gezien (foto: Kars Veling)Libellen worden onderverdeeld in twee duidelijk te onderscheiden groepen. De juffertjes, vaak klein en slank, houden hun vleugels in rust langs het lijfje. De andere groep, die ‘echte’ libellen genoemd worden, zijn forser en houden hun vleugels in rust uitgestrekt. In het voorjaar zijn vooral veel juffertjes present. De winterjuffers hebben de hele winter als volwassen individu in ruige vegetatie verscholen gezeten en komen vanaf maart tevoorschijn. Ze trekken dan naar de wateren waar ze zich voortplanten. Dit zijn ieder jaar de eerste juffertjes die in het voorjaar gezien worden. Alle andere soorten overwinteren of als eitje of als larve. Van deze soorten is de vuurjuffer er altijd als eerste bij. Vanaf begin april sluipen ze uit. Dit jaar werd de eerste op 2 april gezien, en inmiddels zijn er al honderden gemeld. Ook andere juffertjes zijn er inmiddels. De maanwaterjuffer is plaatselijk al met meer dan honderd exemplaren waargenomen en ook de eerste meldingen van variabele waterjuffer, watersnuffel en tengere grasjuffer komen binnen.

Glassnijder, vrouwtje (foto: Kars Veling)Van de echte libellen was de noordse witsnuitlibel er het eerste bij op 6 april, maar nu zijn er al vele tientallen aanwezig. De eerste smaragdlibel werd op 10 april gemeld en inmiddels zijn ook glassnijder, viervlek en platbuik uitgeslopen. Deze drie soorten zijn al veel vroeger aanwezig dan de verwachting. Volgens de vliegtijdvoorspelling libellen, gebaseerd op de vliegtijden en de weersomstandigheden gedurende een aantal jaren, zouden de eerste exemplaren rond koninginnendag moeten verschijnen. Het zeer zonnige weer heeft het uitsluipen van de libellen blijkbaar sterk vervroegd. Als dit voor alle libellen geldt zijn de komende week ook weidebeekjuffer, beekrombout, grote roodoogjuffer, bruine korenbout en vroege glazenmaker te verwachten.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting