Muntjak

Exotisch hert op de foto gezet, de Muntjak in Nederland

Zoogdiervereniging
15-OKT-2010 - Deze zomer is in Noord-Brabant een Muntjak op de foto gezet. Voor zover bekend is dit de eerste foto van een Muntjak in het wild in Nederland. De Zoogdiervereniging wil weten of deze exotische herten vaker gezien worden in Nederland.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op [publicatiedatum]

Deze zomer is in Noord-Brabant een Muntjak op de foto gezet. Voor zover bekend is dit de eerste foto van een Muntjak in het wild in Nederland. De Zoogdiervereniging wil weten of deze exotische herten vaker gezien worden in Nederland.

Er komen in Europa diverse hertensoorten uit andere werelddelen voor, zoals het sikahert en het Chinees waterhert. In Nederland was in de jaren 90 veel te doen over het (mogelijke) voorkomen van de Muntjak (Muntiacus reevesi) in Nederland. De Muntjak is een Aziatische hertensoort die vanuit China onder andere in Engeland werd ingevoerd op landgoederen, ontsnapte, en nu in vrijwel heel Engeland voorkomt. De dieren eten vooral blad, aangevuld met bessen, vruchten,eikels, kastanjes en boomschors. In Engeland is de Muntjak de meest talrijke hertachtige. Het dier wordt daar in het algemeen gezien als ongewenste exoot, omdat het de ree verdringt naar opener terreinen, waar deze vervolgens schade aan de landbouw aanricht. Ook zou het dier daar door het grazen in dichte vegetaties schade toebrengen aan vlinders en broedvogels.

Muntjak (foto: Kees van Limpt)

Nederland
In Nederland worden de hertjes sporadisch gehouden in hertenparken en dierentuinen. Ze worden zelden in het wild gemeld. In 1997 en 1998 werden dieren gemeld op de Veluwe, maar bewijzen in de vorm van foto’s of geschoten dieren ontbreken. Uit het Voornes Duin is tastbaarder bewijs aanwezig, daar werd in 1999 een exemplaar geschoten (archief Gerrit Jan Spek). Maar hoe is de situatie op dit moment? Komt de Muntjak nog voor in Nederland? En plant hij zich ook voort? Recente waarnemingen zijn in elk geval zeldzaam: zo werden in 2003 door een waarnemer bij Holten twee volwassen dieren van zeer dichtbij gezien, en begin dit jaar werden er Muntjaks gemeld in Noord-Brabant.

Foto
Afgelopen zomer werd de Muntjak met zekerheid gezien in Noord-Brabant. Kees van Limpt maakte de foto in dit natuurbericht van een Muntjak op het landgoed De Utrecht in Noord-Brabant en meldde het dier op de waarneming.nl. De Muntjak blijkt al enkele jaren op het landgoed De Utrecht voor te komen en met enige regelmaat te worden gespot. Voor zover bekend is dit de eerste foto van een Muntjak in het wild in Nederland.

Waarnemingen welkom
De Zoogdiervereniging, andere soortenorganisaties en waarneming.nl willen een goed beeld krijgen van de verspreiding van exotische dieren en planten in Nederland. Dat gebeurt op initiatief van het Team Invasieve Exoten (TIE). Een zo'n exoot is de Muntjak. Het is onduidelijk of er echt zo weinig Muntjaks in het wild in Nederland voorkomen. Worden ze wel gezien, maar niet doorgegeven? Of heeft u misschien nog een (oude) foto in de kast liggen? Alle waarnemingen, foto’s of meldingen zijn van harte welkom op telmee.nl, waarneming.nl of door te geven per e-mail aan: waarneming@zoogdier.nl. Ook andere uitheemse zoogdieren kunt op bovenstaande wijze doorgeven. Een goede omschrijving van uw waarneming, of liever nog, een foto, is daarbij zeer welkom.

Een uitgebreide beschrijving van de Muntjak vind u in een eerder natuurbericht en in het Nederlands Soortregister.

Tekst: Jasja Dekker, Zoogdiervereniging
Foto: Muntjak, Kees van Limpt