sleedoornpage klein

Sleedoornpage nu ook op Japanse sierkers

De Vlinderstichting
25-AUG-2010 - De sleedoornpage is een verborgen vlinder, die plaatselijk in Nederland voorkomt. De eitjes worden vooral op sleedoorn aangetroffen. Nu zijn er ook vondsten op de Japanse sierkers, een boom die veel in openbaar groen wordt gebruikt. Wellicht komt deze verborgen vlinder op meer plaatsen voor dan we denken.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op [publicatiedatum]

De sleedoornpage is een verborgen vlinder, die plaatselijk in Nederland voorkomt. De eitjes worden vooral op sleedoorn aangetroffen. Nu zijn er ook vondsten op de Japanse sierkers, een boom die veel in openbaar groen wordt gebruikt. Wellicht komt deze verborgen vlinder op meer plaatsen voor dan we denken. 

Sleedoornpage (foto: Kars Veling)De sleedoornpage krijg je niet gemakkelijk te zien. Het grootste deel van hun leven brengen deze vlinders door in de boomtoppen. Slechts af en toe komen ze naar beneden om wat te drinken, op guldenroede of koninginnenkruid bijvoorbeeld. Het is bekend dat de sleedoornpage voorkomt aan de rand van de Veluwe, Zuid-Limburg en lokaal in Steenwijk, Zuidwolde, Zwolle en Wolvega. Op veel vliegplaatsen zijn al jaren geen vlinders meer gemeld. De aanwezigheid van de soort wordt echter elke winter aangetoond door de vondst van eitjes op de takken van sleedoornstruiken. Het zijn witte halfronde bolletjes die wel wat weg hebben van een miniatuur golfballetje, doordat ze zijn bezet met kleine putjes. Behalve op sleedoorn worden de eitjes ook wel gemeld van andere soorten Prunus, het geslacht van pruimen waar ook sleedoorn toe behoort.

Eitjes sleedoornpage op Japanse sierkers (foto: Gerrit Padding)Vlinderteller Gerrit Padding vond in Steenwijk nu ook eitjes op een Japanse sierkers. Deze boom wordt in het openbaar groen regelmatig gebruikt vanwege de overweldigende roze bloei in het voorjaar. Omdat de Japanse sierkers ook tot het geslacht Prunus behoort, is het niet verwonderlijk dat de sleedoornpage ook deze boom gebruikt. Dit betekent wel dat de vlinder op nog meer plaatsen zou kunnen voorkomen dan we nu denken. Het zoeken van eitjes op sleedoorn is relatief eenvoudig omdat deze struiken vrij laag zijn. Sierkersen worden nogal eens ver opgesnoeid, zodat er een dikke kale stam is met de takken met bloemen ver daarboven. Het vinden van eitjes is in deze bomen vrijwel onmogelijk omdat deze het meest aan de buitenzijde van de takken worden afgezet, waar je niet of nauwelijks bij kunt komen. Toch de moeite waard om nog jonge sierkersen, waar je wel goed bij de takken kunt, zorgvuldig af te zoeken komende winter.

Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto's: Gerrit Padding & Kars Veling