zeeprik

Gelderse vissers doen spectaculaire vangst

Stichting RAVON
6-JUN-2010 - Tijdens een inventarisatie door de RAVON vrijwilligersgroep de Gelderse Vissers is op 31 mei jongstleden een spectaculaire vangst gedaan in de Waal bij Nijmegen. Het betrof een jonge zeeprik van 16,5 centimeter lang. In de grote rivieren is de zeeprik een zeldzame soort. De meest waarnemingen zijn van volwassen zeeprikken die vanuit de zee het zoete water optrekken om te paaien. De vangst van een jonge zeeprik op weg naar zee om op te groeien is erg bijzonder.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON op zondag 6 juni 2010

Tijdens een inventarisatie door de RAVON vrijwilligersgroep de Gelderse Vissers is op 31 mei jongstleden een spectaculaire vangst gedaan in de Waal bij Nijmegen. Het betrof een jonge zeeprik van 16,5 centimeter lang. In de grote rivieren is de zeeprik een zeldzame soort. De meeste waarnemingen zijn van volwassen zeeprikken die vanuit de zee het zoete water optrekken om te paaien. De vangst van een jonge zeeprik op weg naar zee om op te groeien is erg bijzonder.

Zwemmende zeeprik (foto: Jelger Herder)De larven van de zeeprik (Petromyzon marinus) leven in zoet water waar ze zich voeden met microscopische algen, bacterieën en schimmels die ze uit het water filteren. Bij een leeftijd van drie tot acht jaar metamorfoseren ze in de late zomer waarna ze gedurende de winter en het voorjaar naar zee trekken.


In zee leiden de prikken een parasitair bestaan. Ze leven van het bloed en weefsel van andere vissen, zoals de kabeljauw, door zich aan hen vast te zuigen met hun mondschijf die bezet is met in cirkels geplaatste tandjes.Mondschijf met tandjes (foto: Jelger Herder)

Als zeeprikken volwassen zijn trekken ze vanaf mei de grote rivieren op om zich in de bovenlopen voort te planten. In de Rijn liggen de paaigebieden veelal in Duitse zijriviertjes zoals de Sieg, waar nestkuilen gebouwd worden door stenen met de mondschijf te verplaatsen (bekijk filmpje).

Visatlas Gelderland
De Gelderse Vissers proberen het verspreidingsbeeld van de vissen in Gelderland zo compleet mogelijk te maken. Zo zijn alleen al in de grote rivieren maar liefst 50 soorten aangetroffen. Op dit moment leggen Stichting RAVON en milieubureau Natuurbalans de laatste hand aan een visatlas voor Gelderland. In dit boek worden de verspreiding van de vissoorten en andere wetenswaardigheden over vissen in deze provincie beschreven.

Meer informatie over de zeeprik en een filmpje over volwassen zeeprikken is te vinden op de website van RAVON.

Tekst: Arthur de Bruin en Jan Kranenbarg, RAVON
Foto’s: Jelger Herder, Digital Nature