ransuil

Slaapplaatsdrukte

Sovon Vogelonderzoek Nederland
14-NOV-2009 - Nu de herfst al weer een eind op streek is en de bladeren van de bomen vallen, zoeken veel vogelsoorten de gemeenschappelijke slaapplaatsen op. Soms met honderden tegelijk, een waar spektakel.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op zaterdag 14 november 2009

Nu de herfst al weer een eind op streek is en de bladeren van de bomen vallen, zoeken veel vogelsoorten de gemeenschappelijke slaapplaatsen op. Soms met honderden tegelijk, een waar spektakel.

Een behoorlijk aantal vogelsoorten (ongeveer 90) maakt graag gebruik van gemeenschappelijke slaapplaatsen in het najaar en de winter. Enkele bekende vogelsoorten zijn kraaiachtigen en spreeuwen, maar ook grote zilverreigers, halsbandparkieten en ransuilen slapen graag in elkaars nabijheid. Soms maken ze jarenlang gebruik van dit soort slaapplekken als ze maar met rust gelaten worden.

Een mooi verhaal is dat van een aantal ransuilen dat al een aantal jaar slaapt in een enkele boom op een schoolplein van een lagere school in Bemmel. Alle kinderen weten dat er een aantal ransuilen slapen en in de biologieles is al menige braakbal uitgeplozen. Het gejoel van de kinderen op het schoolplein deert hen blijkbaar niet. Zolang ze maar met rust gelaten worden, zullen ze daar zeker terug blijven komen.

Ook de halsbandparkieten slapen in kleinere of grotere groepen bij elkaar.  Deze ‘groene lawaaipapegaai-met-die-lange-staart’ zoals hij in de randstad wordt genoemd, komt vlak voor het echt donker wordt van allerlei kanten aangevlogen naar steeds hetzelfde groepje hoge bomen. Daar is het nog heel even rumoerig, maar daarna treedt snel de avond- en nachtrust in.

Grote zilverreigers arriveren pas heel laat, zo vlak voor het echt donker is, op hun slaapplaats. Daardoor zien veel mensen ze niet, ondanks het feit dat ze toch opvallend wit zijn. In de Millingerwaard in de Ooijpolder zit al een aantal jaar zo’n zilverreigerslaapplaats met op het hoogtepunt vele tientallen van die witte stippen slapend in de bomen.

SOVON is een paar jaar geleden een slaapplaatsenproject gestart om te proberen van zoveel mogelijk soorten slaapplaatsen geteld te krijgen door vrijwillige vogeltelllers. Weet u een slaapplaats van een vogelsoort, geef deze dan alstublieft door op www.sovon.nl. Hierop is ook allerlei informatie over het project te vinden.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto ransuil: SOVON Vogelonderzoek Nederland