poelkikker

Recordgroei poelkikkers

Stichting RAVON
2-AUG-2009 - Van de drie groene kikkers mag de poelkikker dan het kleinst zijn, dat neemt niet weg dat het een rappe groeier is. Daarvan konden we het afgelopen jaar getuige zijn. Vanaf vorig jaar zomer had RAVON de gelegenheid om in een kleine populatie het opgroeien van een kluitje poelkikkers te volgen. Omdat de dieren door hun kleur en vlekkentekening vaak individueel herkenbaar zijn, was de groei van een aantal individuen goed te volgen. Toen ze precies een jaar oud waren, hadden ze hun volwassen formaat van 7 centimeter al helemaal bereikt! Dit is zeker niet alledaags.

Bericht uitgegeven door RAVON op zondag 2 augustus 2009

Van de drie groene kikkers mag de poelkikker dan het kleinst zijn, dat neemt niet weg dat het een rappe groeier is. Daarvan konden we het afgelopen jaar getuige zijn. Vanaf vorig jaar zomer had RAVON de gelegenheid om in een kleine populatie het opgroeien van een kluitje poelkikkers te volgen. Omdat de dieren door hun kleur en vlekkentekening vaak individueel herkenbaar zijn, was de groei van een aantal individuen goed te volgen. Toen ze precies een jaar oud waren, hadden ze hun volwassen formaat van 7 centimeter al helemaal bereikt! Dit is zeker niet alledaags.

Het paarseizoen van de poelkikker loopt op zijn eind. Poelkikkers zijn gedrongen, vaak grasgroene, kikkers, soms ongevlekt, soms met kleine bruine of zwarte vlekjes op de rug en wat zwaarder getekende poten. De gelige kleur die de mannetjes in de paartijd rond kop en dijen hebben, verdwijnt nu geleidelijk. Af en toe roepen ze nog wel, maar het fanatieke is er af. Of het in het heetst van de strijd wel of niet gelukt is om nageslacht te krijgen, telt nu niet meer. Nu is het de tijd van groeien en reserves aankweken, zodat ook het volgend voorjaar weer gehaald kan worden. Meer dan de bastaardkikker en de meerkikker zijn poelkikkers geneigd na de paartijd water en oeverzone achter zich te laten en een 'landleven' te leiden.

Gevolgde kikkertjes
Van de 23 kikkertjes die half juni vorig jaar als eitje waren geboren in een vrij warme poel met kennelijk voldoende voedsel, werd gezien dat ze in minder dan twee maanden niet alleen een metamorfose ondergingen, maar dat ze ook als subadult ongelooflijk snel groeiden. Eind september waren ze van snuit tot stuit zo'n 3 tot 3,5 centimeter lang. In dat formaat gingen ze de winterslaap in. Dit voorjaar kwamen er 12 weer terug op dezelfde plek. Bij enkele exemplaren, door hun rugstreep of vlekkentekening direct herkenbaar van vorig jaar, kon de groei individueel verder gevolgd worden. Van deze 12 individuen verdween in de eerste lentemaanden de helft, zij trokken vermoedelijk het omringende land in. Van de overige zes waren er twee dominante mannetjes, die ontluikende ambities van andere mannetjes direct in de kiem smoorden. In vier maanden tijd is dit zestal tot grote, goed gedijende poelkikkers uitgegroeid. Tot het afzetten van eieren kwam het in dit puberale stadium nog niet.

Toen ze, geteld vanaf de dag dat ze als eiklontje gevonden werden, precies een jaar oud waren, hadden ze hun volwassen formaat van 7 centimeter (van snuit tot stuit) al helemaal bereikt! Sinds een maand groeien ze nu meer de breedte in, ze worden duidelijk wat massiever.

Afhankelijk van de omstandigheden, watertemperaturen en beschikbaar voedsel, duurt het één tot drie jaar voor poelkikkers volwassen zijn en aan de voortplanting deelnemen. De 'ouderwets' koude winter van afgelopen jaar is duidelijk geen hinderpaal geweest voor een recordgroei van deze minipopulatie poelkikkers.

Tekst en foto: Annemarie van Diepenbeek, RAVON
Foto: Een door de 'haak' in de rugstreep individueel herkenbaar poelkikkermannetje, precies een jaar oud.