Erwtenkrab in mossel

Ecomare
3-SEP-2015 - Een heel klein doorzichtig krabbetje, zo groot als een erwt. Het is niet voor niets dat dit diertje erwtenkrab heet. De verrassing was groot toen dierverzorger Laurens samen met stagiaire Gijsje een mossel opensneed om de platvisjes in Ecomare’s Zeeaquarium te voeren en dit krabbetje tevoorschijn kwam. Het was gelijk een mooie gelegenheid om het diertje aan het publiek te laten zien. Daarna is het krabbetje weer losgelaten in het aquarium. Veilig tussen de steentjes is hij al niet meer terug te vinden.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Een heel klein doorzichtig krabbetje, zo groot als een erwt. Het is niet voor niets dat dit diertje erwtenkrab heet. De verrassing was groot toen dierverzorger Laurens samen met stagiaire Gijsje een mossel opensneed om de platvisjes in Ecomare’s Zeeaquarium te voeren en dit krabbetje tevoorschijn kwam. Het was gelijk een mooie gelegenheid om het diertje aan het publiek te laten zien. Daarna is het krabbetje weer losgelaten in het aquarium. Veilig tussen de steentjes is hij al niet meer terug te vinden.

Kleinste Nederlandse krab
Erwtenkrabben zijn de kleinste krabbensoort van Nederland. Ze worden niet groter dan 18 millimeter, en dan heb je het over de vrouwtjes. Mannetjes blijven steken bij 8 millimeter! Jonge vrouwtjes zijn echter moeilijk te onderscheiden van mannetjes. Gezien de grootte van het krabbetje, nauwelijks een halve centimeter, zou dit erwtenkrabbetje een mannetje kunnen zijn, maar de bolle vorm van het lijfje doet vermoeden dat het mogelijk toch een jong vrouwtje is.

Vergroting van een erwtenkrab (foto: Michael Storey)

Veilig huis
Schelpdieren zoals mossels pompen water op om aan plankton te komen. Op die manier komen de hele jonge krabbetjes terecht in hun onderkomen. Ze worden door de opgewekte stroming meegezogen. Meestal wordt een schelp bewoond door een enkele krab; af en toe worden er twee gevonden, maar dat is veel zeldzamer. Eenmaal in de mossel zullen de vrouwtjes hun veilige haven niet gauw verlaten, terwijl de mannetjes regelmatig vrij zwemmend gevonden worden. De mossel heeft geen last van zijn ongenode gast. Het krabbetje gebruikt zijn gastheer alleen voor bescherming. Wel eten ze wat van het plankton dat het schelpdier naar binnen pompt.

Vindplaats
Erwtenkrabben leven in getijdengebieden tot een diepte van 40 meter. In Nederland worden ze vooral gevonden in de Zeeuwse wateren. Ze komen in de Waddenzee voor, maar veel minder vaak. De mossels die in Ecomare aan de vissen gevoerd worden komen uit de Waddenzee, dus zo’n vondst komt niet zo vaak voor. Behalve mossels leven erwtenkrabben ook in andere soorten tweekleppige schelpdieren, inclusief soorten die in de bodem leven zoals kokkels. Ze worden ook in zakpijpen gevonden.

Mossel en erwtenkrabbetje (foto: Ecomare)

Naam
Erwtenkrab is best een toepasselijke naam. Toch zijn er ook andere namen voor dit diertje: mosselteek, teek, oesterkrabbetje. Dat bolle lijfje met uitstekende poten doet inderdaad ook wel wat denken aan een teek!

Meer weten
Lees meer over erwtenkrabben in onze digitale encyclopedie.

Tekst: Ecomare
Foto's: Michael Storey; Ecomare