Vanessa atalanta. Atalanta

Atalanta meest geteld tijdens tuinvlindertelling 2015

De Vlinderstichting
3-AUG-2015 - Traditioneel het eerste weekend van augustus: de landelijke tuinvlindertelling van De Vlinderstichting. Van vrijdag tot en met zondag werd in het hele land en ook in België bijgehouden welke vlinders er in de tuin te zien waren. Duizenden mensen telden een kwartier lang welke vlinders ze in hun tuin tegenkwamen. Er deden meer dan 4.000 tuinen mee en er werden vlinders geteld.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]

Traditioneel het eerste weekend van augustus: de landelijke tuinvlindertelling van De Vlinderstichting. Van vrijdag tot en met zondag werd in het hele land en ook in België bijgehouden welke vlinders er in de tuin te zien waren. Duizenden mensen telden een kwartier lang welke vlinders ze in hun tuin tegenkwamen. Er deden meer dan 6.200 tuinen mee en er werden ruim 81.000 vlinders geteld.

Duidelijke winnaar van 2015 was de atalanta, die in vrijwel alle tuinen werd gezien. Deze vlinder is dit jaar bijzonder talrijk in ons land en was nog nooit eerder winnaar van de tuinvlindertelling! Vooral bijzonder omdat het een trekvlinder is. De atalanta trekt ieder voorjaar vanuit Portugal, Spanje en Frankrijk naar Nederland en legt hier eitjes. In juli en augustus verschijnt de volgende ‘generatie’, die nu volop geteld is. Deze vlinders hebben nog een lange reis voor de boeg: binnenkort gaan zij weer terug naar Zuid-Europa.

De winnaar van 2015: Atalanta (foto: Fons Bongers)

Kolibrievlinder
Zilver was voor de dagpauwoog. Op de derde plaats kwam het klein koolwitje. Bijzonder: de kolibrievlinder was dit jaar bijzonder talrijk en werd bijna 900 keer gemeld. Net als de atalanta een trekvlinder die in 2015 een goed jaar beleeft.

Hoeveel vlinders?
Het was mooi weer, en dat zorgde voor veel vlinders. En hoe groter de tuin, hoe meer vlinders er geteld werden. Op het platteland komen meer vlinders in de tuin voor dan in het stadcentrum, bleek uit de telling. Dat was geen verrassing. Toch werden in een heel klein stadstuintje, zolang dat maar niet helemaal bestraat is, gemiddeld nog tien vlinders geteld (gemiddeld vijf verschillende soorten).

De koninginnenpage, volgens velen de mooiste vlinder van Nederland (foto: Kars Veling)Zeldzame vlinders gezien
Tussen alle vlinders zaten ook een paar spectaculaire waarnemingen. Zo werd in Wageningen en in Apeldoorn een sleedoornpage gemeld, een vlinder die als bedreigd op de Rode Lijst staat. Ook werden er 10 keizersmantels gezien, een soort die jaren lang was uitgestorven in Nederland en bezig is om terug te komen. Ook de 94 koninginnenpages hebben veel mensen blij gemaakt. Volgens velen onze mooiste vlinder.

Hoe gaat het met de vlinders?
Wat zegt deze telling over de toestand van onze vlinders? In 2015 was het weerbeeld nogal wisselend: een zachte winter zorgde ervoor dat de vlinders redelijk vroeg begonnen te vliegen. Maar de periode daarna was kouder dan normaal, waardoor de vlinders wat ‘vertraging’ opliepen. De kleine vos, die normaal op de eerste plek eindigt, moest daarom wat inleveren. Maar de meeste soorten blijken de regen van de afgelopen week prima doorstaan te hebben. Als we kijken naar het langjarig gemiddelde is 2015 een heel ‘normaal’ vlinderjaar, zonder uitschieters.

Maar twintig jaar geleden zou dit een hele slechte vlinderzomer geweest zijn: in de jaren negentig waren er veel meer vlinders in de tuin te zien. De vlinderstand gaat dus achteruit en we zien steeds minder vlinders. Of dit de komende jaren zo blijft valt te bezien. De Vlinderstichting blijft werken aan de bescherming van vlinders in ons land, bijvoorbeeld door de aanleg van Idylles.

Bekijk alle resultaten van de tuinvlindertelling

Alle tellers: bedankt!
De Vlinderstichting bedankt alle tellers die dit weekend meetelden en hun waarnemingen doorgaven. Dankzij u krijgen wij een beter beeld van de vlinderstand in Nederland!

Tekst: Ineke Radstaat, De Vlinderstichting
Foto's: Fons Bongers, De Vlinderstichting; Kars Veling, De Vlinderstichting