bever VILMAR DIJKSTRA

Uitgezette bevers in BeverBos planten zich voort

Zoogdiervereniging
21-JUN-2009 - De medewerkers van het Biesboschcentrum weten het nu zeker: er wonen sinds kort vier bevers in het BeverBos. Beert en Benthe, de bevers die vorig jaar werden uitgezet in het BeverBos bij Biesboschcentrum Dordrecht, hebben voor nageslacht gezorgd. Op het videoscherm in het Biesboschcentrum, dat een live verbinding heeft met de zelfgebouwde burcht van Beert en Benthe, zijn regelmatig kleine bevertjes zichtbaar. Hoewel het beeld met de infrarood groothoekcamera helaas niet van goede kwaliteit is, is aan de kleine, snelle bewegingen wel te zien dat het niet om volwassen bevers gaat.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op zondag 21 juni 2009

De medewerkers van het Biesboschcentrum weten het nu zeker: er wonen sinds kort vier bevers in het BeverBos. Beert en Benthe, de bevers die vorig jaar werden uitgezet in het BeverBos bij Biesboschcentrum Dordrecht, hebben voor nageslacht gezorgd. Op het videoscherm in het Biesboschcentrum, dat een live verbinding heeft met de zelfgebouwde burcht van Beert en Benthe, zijn regelmatig kleine bevertjes zichtbaar. Hoewel het beeld met de infrarood groothoekcamera helaas niet van goede kwaliteit is, is aan de kleine, snelle bewegingen wel te zien dat het niet om volwassen bevers gaat.

Beert en Benthe wonen sinds vorig jaar in het BeverBos naast het Biesboschcentrum. Dit is een omheind gebied van ongeveer een hectare met een wandelpad eromheen. De bevers bleken geen zin te hebben om in de speciaal voor hen gebouwde kunstburcht te gaan wonen, maar namen hun intrek in het verwaarloosde onderkomen van de vorige bewoners Makker en Mieneke. Binnen de kortste keren hadden ze dit omgebouwd tot een kolossale burcht met een prachtig kanaaltje erlangs om ook aan de achterkant van de burcht onderhoud te kunnen plegen.

Beert is nu 6 jaar, en Benthe is 3 jaar. Drie jaar is de leeftijd waarop bevervrouwtjes vaak voor de eerste keer jongen krijgen. Bevers paren in januari – februari, en het vrouwtje draagt 100 dagen voordat ze jongen werpt - meestal twee of drie. Het mannetje komt rond de geboorte een tijdje niet in de burcht. Jonge bevers blijven zo’n twee jaar bij hun ouders wonen, waarna ze zelf een burcht gaan bouwen.

Vanaf het observatieplatform in het BeverBos zullen de babybevers voorlopig nog niet te zien zijn. De eerste weken van hun bestaan blijven de jongen in de beverburcht. Na een week of drie zwemmen ze hun eerste rondjes en beginnen ze bladvoedsel te eten.

Op de website van het Biesboschcentrum kunt u een kijkje nemen in de burcht van Beert en Benthe.

Biesboschcentrum Dordrecht ligt aan de Baanhoekweg 53 in Dordrecht en is in deze tijd van het jaar dagelijks open van 9 tot 17 uur. Het pad rondom het BeverBos is ook buiten de openingsuren toegankelijk. De beste tijd om bevers waar te nemen is in de schemering.

Bron (tekst en foto boven): Het Beverbos, Nationaal Park de Biesbosch
Foto onder: Vilmar Dijkstra