Zeldzame grote vuurvlinder 100 jaar

De Vlinderstichting
8-JUN-2015 - Precies 100 jaar geleden werd de grote vuurvlinder ontdekt in Friesland. Dat was voor vlinderkenners en natuurbeschermers een sensatie, want het bleek een aparte ondersoort die nergens anders ter wereld te vinden is. Hij komt er nog steeds voor, maar nog maar in twee gebieden.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]

Precies 100 jaar geleden werd de grote vuurvlinder ontdekt in Friesland. Dat was voor vlinderkenners en natuurbeschermers een sensatie, want het bleek een aparte ondersoort die nergens anders ter wereld te vinden is. Hij komt er nog steeds voor, maar nog maar in twee gebieden.

De ondersoort batava is uniek en komt buiten Nederland niet voor (foto: Kars Veling)De bescherming van de grote vuurvlinder is sinds de ontdekking een belangrijk onderdeel van de natuurbescherming in Zuidoost-Friesland en Noordwest-Overijssel. Maar op dit moment is de toekomst voor de vlinder onzeker. Hij komt alleen nog maar voor in de laagveengebieden Rottige Meente en De Weerribben, op de grens van Overijssel en Friesland. Om de toekomst van de grote vuurvlinder veilig te stellen, wil De Vlinderstichting samen met Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de provincie Overijssel werken aan de uitbreiding van het leefgebied.

Directeur Titia Wolterbeek van De Vlinderstichting: "Het zou prachtig zijn als we de grote vuurvlinder terug in De Wieden kunnen krijgen. Daarom gaan we dit najaar met de uitvoering van het plan ‘Verhuizing grote vuurvlinder naar De Wieden’ starten. Binnen vijf jaar willen we resultaten hebben."

Grote vuurvlinder komt alleen nog voor in Rottige Meente en in de Weerribben (foto: Kars Veling)Ter ere van het jubileum komt in juli een meeslepend boekje uit van Volkskrant-columnist Caspar Janssen. Hij maakte een reconstructie van de ontdekking van de grote vuurvlinder, en dook daarbij in allerlei ‘vergeten’ archieven. We weten nu dat is geprobeerd de details geheim te houden. De Lindevallei, nu een natuurgebied van It Fryske Gea, was destijds belangrijk voor de bescherming van de grote vuurvlinder. Tegenwoordig zijn dat vooral De Weerribben. Bij de ontdekking in 1915 speelde een scholier een belangrijke rol. Nu ook bij de start van dit jubileumjaar: op 12 juni opent een leerling van basisschool De Vuurvlinder uit Sneek een tentoonstelling over de grote vuurvlinder  in het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer bij De Weerribben. En  op 13 juni is er een - voor iedereen toegankelijk- symposium over de ontdekking en bescherming van de grote vuurvlinder in Ossenzijl. Natuurlijk kan de vlinder ook in levende lijve worden bewonderd! In juni en juli zijn vaarexcursies gepland door het leefgebied van de grote vuurvlinder. Wilt u het boekje bestellen, of meer weten over de jubileumactiviteiten? Kijk op de website van De Vlinderstichting voor informatie en meld u aan.

Tekst Henk de Vries, De Vlinderstichting
Foto’s: Kars Veling