zeeprik gadget wikipedia public domain

Eerste volwassen zeeprikken in de Roer

3-JUN-2009 - In de vispassage bij de ECI waterkrachtcentrale in Roermond zijn vandaag vijf zeeprikken met een lengte van ongeveer 65 tot 85 centimeter waargenomen. Het is een beschermde vissoort die vanuit zee, via de Maas, de Roer optrekt op weg naar paaigebieden ergens in de Roer.

Bericht uitgegeven op woensdag 3 juni 2009 

In de vispassage bij de ECI waterkrachtcentrale in Roermond zijn vandaag vijf zeeprikken met een lengte van ongeveer 65 tot 85 centimeter waargenomen. Het is een beschermde vissoort die vanuit zee, via de Maas, de Roer optrekt op weg naar paaigebieden ergens in de Roer.

‘We hoopten al dat volwassen zeeprikken de Roer zouden weten te vinden, omdat een kleine twee weken geleden enkele volwassen zeeprikken waren waargenomen in de Maas bij Roermond. Sinds een jaar of drie hebben we al wel larven en jonge zeeprikjes gezien in de Roer, maar dat we nu ook grote, volwassen zeeprikken in de Roer hebben gevonden, is echt geweldig. De Roer is de enige rivier in Nederland waar met zekerheid Zeeprikken zich voortplanten’, aldus een enthousiaste Rob Gubbels, ecoloog bij Waterschap Roer en Overmaas.

De zeeprik is bij toeval gespot omdat er onderhoud plaatsvond aan de vispassage. Daarvoor was het noodzakelijk om de vispassage van water te ontdoen en daarbij kwamen medewerkers van het waterschap de zeeprikken tegen’, aldus een woordvoerster van het waterschap. De zeeprik is een vampier. Hij zuigt zich in zee met zijn lippen aan andere vissen vast en laat zich meevoeren. Onderwijl voedt hij zich met bloed van de andere vis. Zijn zuigbek zit vol met tanden; aan de zijkant zitten tal van kieuwopeningen. De zeeprik lijkt op een dikke aal.

‘In één van de vissen was een zendertje geïmplanteerd. De gehechte wond was duidelijk zichtbaar. Waarschijnlijk is dit gebeurd in Lith of Roermond, waar door Rijkswaterstaat enkele zeeprikken van zenders zijn voorzien. Met behulp van de zenders is de trekroute van de zeeprik te volgen. Het is voor ons als ecoloog bijzonder zo’n gezenderde zeeprik juist bij ons in de Roer aan te treffen”.

Bron: Waterschap Roer en Overmaas 
Afbeelding: www.fishbase.org