Roodmus. Afbeelding uit het boek

Een mus maakt nog geen roodmus

Sovon Vogelonderzoek Nederland
6-JUN-2009 - Juni op de kalender en dat betekent dat eigenlijk alle vogels 'binnen' zijn. Een van de laatste is de roodmus. Dit is geen mus, maar een soort vink. In de jaren 80 nam hij vanuit het oosten van Europa dusdanig toe dat hij ook in ons land op meerdere plekken tot broeden kwam. Kenners wisten het zeker: de roodmus was met een niet te stuiten opmars bezig. Niets blijkt -helaas- minder waar, want in het nieuwe millenium is hij net zo hard weer verdwenen als ie gekomen was.

Bericht uitgegeven door SOVON op zaterdag 6 juni 2009

Juni op de kalender en dat betekent dat eigenlijk alle vogels 'binnen' zijn. Een van de laatste is de roodmus. Dit is geen mus, maar een soort vink. In de jaren 80 nam hij vanuit het oosten van Europa dusdanig toe dat hij ook in ons land op meerdere plekken tot broeden kwam. Kenners wisten het zeker: de roodmus was met een niet te stuiten opmars bezig. Niets blijkt -helaas- minder waar, want in het nieuwe millenium is hij net zo hard weer verdwenen als ie gekomen was.

 
Nu worden er bij SOVON jaarlijks nog maar een handjevol gemeld en lijkt het doek weer gevallen voor de charismatische roodmus.

De roodmus is een flinke vinkachtige van zo'n 14 centimeter. De mannetjes hebben in zomerkleed een fraai roodkleurde borst en kop. De vrouwtjes zijn saai bruinig grijs gekleurd. Zoals gebruikelijk voor vinkachtigen, hebben ook roodmussen een forse snavel. Het deuntje van de roodmus is, eenmaal gehoord, niet meer uit het hoofd te krijgen. Het lijkt er steeds op of hij 'pleased to meet you' zingt. In feite zingt hij 'WIEDje-wuuj-WIEDja' . Wilt u zelf u geluk beproeven, dan bieden de Waddeneilanden de beste kansen.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Afbeelding: Naumann, Naturgeschichte der Vögel Mitteleuropas