Botje oudste tureluur van Nederland vergeleken met botje tureluur

Oudste tureluur ter wereld gevonden in Nederland

31-MRT-2015 - Nederlandse amateur-paleontologen hebben een bot gevonden van een tureluur van twee miljoen jaar oud. Hiermee is dit fossiel de oudst bekende tureluur ter wereld, tweehonderdduizend jaar ouder dan eerdere vondsten. Zij publiceren hun bevindingen binnenkort in het gerenommeerde paleontologische tijdschrift Cranium. Vroege Vogels TV bericht over deze ontdekking in de uitzending van dinsdagavond 31 maart om 19.20 uur op NPO2.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Nederlandse amateur-paleontologen hebben een bot gevonden van een tureluur van twee miljoen jaar oud. Hiermee is dit fossiel de oudst bekende tureluur ter wereld, tweehonderdduizend jaar ouder dan eerdere vondsten. Zij publiceren hun bevindingen binnenkort in het gerenommeerde paleontologische tijdschrift Cranium. Vroege Vogels TV bericht over deze ontdekking in de uitzending van dinsdagavond 31 maart om 19.20 uur op NPO2.

De fossielenzoeker Leen Hordijk vond het botje in de polder Zuurland op een diepte van 63 meter. De bodemlaag waarin Hordijk zijn vondst deed, is het vroeg-pleistoceen. Hordijk doet al tientallen jaren boringen in deze Zuid-Hollandse polder en heeft een indrukwekkende hoeveelheid botresten, tandjes en schelpen gevonden die al eerder tot wetenschappelijke publicaties leidden.

Botje oudste tureluur van Nederland vergeleken met botje tureluur (foto: Vroege Vogels)

Dit vogelbotje, een humerus (opperarmbeen) afkomstig uit de rechtervleugel, heeft een lengte van nog geen 4 centimeter. Amateur-paleontoloog en mede-auteur van het artikel, Bram Langeveld, heeft het botje kunnen vergelijken met collecties in het Groninger Archeologisch Instituut, Naturalis in Leiden en het Rotterdams Natuuristorisch Museum. Hieruit heeft hij kunnen concluderen dat het gaat om een tureluur (Tringa cf totanus).

Tureluur en waar het botje ongeveer zit (foto: Vroege Vogels)

Voor Nederland is het de eerste pleistocene tureluur die gevonden is. Eerdere vondsten in ons land gingen niet verder terug dan zo’n 10.000 jaar. De fossielen en plantenresten van vergelijkbare diepte uit de bodem schetsen een beeld van een deltagebied in een interglaciaal tijdperk. Een gebied met een klimaat enigszins vergelijkbaar met het Nederland van nu.

Tekst en foto's: Vroege Vogels