Voor eenmalig gebruik, Miniacina miniacea

Emmer met mini-juweeltjes op strand Texel

Ecomare
5-MRT-2015 - Het lijkt op een rood koraalachtig waaiertje. Maar dit sierlijke verschijnsel is een foraminifeer, een eencellig organisme met een kalkskelet. Het heet Miniacina miniacea. Fotograaf en Ecomare-medewerkster Sytske Dijksen vond het op de Hors op Texel, in de buurt van paal 7. Het is de eerste keer dat Miniacina miniacea in Nederland is gevonden. Sytske is vaak op het strand te vinden, weer of geen weer. Er valt van alles te ontdekken. Dit keer zat de vondst op een blauwe emmer behorende bij een kreeftenmand.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Het lijkt op een rood koraalachtig waaiertje. Maar dit sierlijke verschijnsel is een foraminifeer, een eencellig organisme met een kalkskelet. Het heet Miniacina miniacea. Fotograaf en Ecomare-medewerkster Sytske Dijksen vond het op de Hors op Texel, in de buurt van paal 7. Het is de eerste keer dat Miniacina miniacea in Nederland is gevonden. Sytske is vaak op het strand te vinden, weer of geen weer. Er valt van alles te ontdekken. Dit keer zat de vondst op een blauwe emmer behorende bij een kreeftenmand.

Plant of dier?
Het is soms moeilijk te zeggen of een eencellige onder de planten of dieren valt. Wetenschappers hanteren vaak de term dier wanneer een organisme geen bladgroen heeft. Eencellige dieren vallen onder de categorie zoöplankton. Miniacina miniacea heeft geen bladgroen dus zou je het als dier kunnen beschouwen. Met zijn ‘voetjes’ zoekt hij voedsel bij elkaar. Op de foto lijkt het heel wat, maar in werkelijkheid is Miniacina miniacea slechts 1 tot 2 millimeter groot.

Miniacina groeiend op de emmer (foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen)
Zuidelijke soort
Miniacina miniacea komt voor in de Middellandse Zee en de Azoren. Daar is deze soort algemeen. Je kunt dan ook aannemen dat de emmer uit één van deze gebieden komt. De emmer vormt de opening van een kreeftenmand. Nadat deze is losgekomen van de rest van de mand is de emmer met de stroming uiteindelijk in de Noordzee terecht gekomen en waarschijnlijk tijdens een storm op het land gewaaid. Het lag vrij hoog op een duin in de zeereep op de Hors, het zuidelijke deel van Texel.

De kreeftenmandemmer waarop Sytske Dijksen de juweeltjes vond (foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen)
Nog meer
Er groeiden meer leuke dingen op de emmer. Net als Miniacina miniacea soorten die hier niet voorkomen. Pentapora en Caryophylla. Pentapora heet rozenkoraal in het Nederlands. Het is een mosdiertje en is nu voor de derde keer ooit in Nederland gevonden. Caryophyllia heet in het Nederlands eiderdopkoraal en is iets vaker in ons land gevonden.

Eiderdopkoraal (Caryophylla) op de emmer (foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen)
Pentapora op de emmer (foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen)
Meer weten?
Lees meer over zoöplankton  en mosdiertjes in de digitale encyclopedie van Ecomare.

Tekst: Ecomare
Foto's: Foto Fitis, Sytske Dijksen