roodborstje

Tipvideo: Roodborst in de tuin

23-JAN-2015 - Wie slim voert, kan de mooiste vogelsoorten naar de tuin lokken. In deze derde aflevering van de serie over slim vogels voeren staan de roodborst en andere insecteneters, zoals de heggenmus en het winterkoninkje, centraal. Jasper de Ruiter van Vogelbescherming Nederland laat zien hoe je de tuin inricht en welk voedsel je kunt aanbieden.

Bericht uitgegeven [land] op [publicatiedatum]

Wie slim voert, kan de mooiste vogelsoorten naar de tuin lokken. In deze derde aflevering van de serie over slim vogels voeren staan de roodborst en andere insecteneters, zoals de heggenmus en het winterkoninkje, centraal. Jasper de Ruiter van Vogelbescherming Nederland laat zien hoe je de tuin inricht en welk voedsel je kunt aanbieden.

Roodborst
Dankzij de felrode borst is het roodborstje makkelijk te herkennen. Elke roodborst heeft zijn of haar eigen voedselterritorium. Het hele jaar door zingt de roodborst om zijn territorium te verdedigen. De roodborst eet voornamelijk op de grond levende insecten zoals kevers, wormen en spinnen. Als je ze wilt bijvoeren kun je broodkruimels en havermout geven, maar een echte traktatie zijn meelwormen!

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.
Tipvideo: Roodborst in de tuin (video: Vroege Vogels)

Winterkoninkje
Een andere liefhebber van meelwormen is het winterkoninkje. Dit kleine vogeltje weegt ongeveer tien gram en is te herkennen aan zijn korte opgewipte staart. Je kunt ze broodkruimels of meelwormen geven, maar zorg wel voor een goed beschutte, sneeuwvrije plek op de grond die ze makkelijk vanuit de begroeiing kunnen bereiken.

Heggenmus
Een moeilijker te herkennen vogel is de heggenmus. Zijn verenpak lijkt op dat van een huismus, maar je kunt ze onderscheiden door de blauwgrijze kop, hals en borst. Ook hun gedrag valt op: ze schuifelen stiekem over de grond onder dekking van begroeiing. Hier zoeken ze naar insecten en zaden. In de winter kun je broodkruimels en zaden geven op een rustige voederplaats op de grond.

Serie slim voeren
In de eerste aflevering over slim vogels voeren kun je zien hoe je zaadeters zoals de mus, vink en groenling lokt. In de tweede video staan boomklauteraars centraal, zoals specht, boomklever en boomkruiper. In de komende weken komen ook andere groepen aan bod waaronder de mezen (koolmees, pimpelmees) en de besseneters (merel).

Tekst en video: Vroege Vogels, met dank aan Niels Schild en Gerrie van der Meulen
Foto: Martin Hierck