Opnieuw griend aangespoeld op Nederlandse kust

Ecomare
15-JAN-2015 - Opnieuw is er op de Nederlandse kust een dode griend aangespoeld. Afgelopen zondag vond een medewerker van Van Oord-Boskalis het dier ter hoogte van de Hondsbossche Zeewering. Het is de tweede keer in zeer korte tijd dat er een griend op de Nederlandse kust aanspoelt. Op 17 december 2014 werd een kadaver in Zeeland aangetroffen. Het komt maar zelden voor dat grienden op de Nederlandse kust aanspoelen. Nog opmerkelijker is dat beide dieren dezelfde doodsoorzaak hadden.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Opnieuw is er op de Nederlandse kust een dode griend aangespoeld. Afgelopen zondag vond een medewerker van Van Oord-Boskalis het dier ter hoogte van de Hondsbossche Zeewering. Het is de tweede keer in zeer korte tijd dat er een griend op de Nederlandse kust aanspoelt. Op 17 december 2014 werd een kadaver in Zeeland aangetroffen. Het komt maar zelden voor dat grienden op de Nederlandse kust aanspoelen. Nog opmerkelijker is dat beide dieren dezelfde doodsoorzaak hadden.

Gestikt
De zondag aangespoelde griend was een volwassen vrouwtje van ruim 4 meter en al behoorlijk rot. De tanden, rugvin en staart waren er af; verder was het kadaver nog redelijk intact. De ruim 600 kilo wegende griend werd voor onderzoek naar de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht overgebracht. Op de snijtafel van onderzoekster Lonneke IJsseldijk bleek niet alleen een vis in de slokdarm van de griend vast te zitten; uit het blaasgat stak ook nog de staart van een tong. Het is waarschijnlijk dat de griend hier tijdens het eten in is gestikt. Ook de griend die in december aanspoelde, is vermoedelijk aan eenzelfde oorzaak overleden.

Op 11 januari spoelde een dode griend aan ter hoogte van de Hondsbossche Zeewering (foto: Arnold Gronert)

Vreemde vis
Normaal gesproken eten grienden vooral pijlinktvissen en andere diep duikende soorten. Is deze lekkernij niet voor handen, dan schakelen ze over op andere vis. Een tong is waarschijnlijk geen gebruikelijke prooi voor de griend, en bovendien zijn het lastige vissen. Het zijn echte worstelaars en hun ruwe huid zorgt ervoor dat de vis niet goed achteruit kan schuiven. Mogelijk is de tong zelf in de slokdarm ter hoogte van het strottenhoofd vast komen te zitten waarbij de luchtweg geblokkeerd werd. Grienden kunnen net als andere dolfijnen en walvissen alleen maar door hun blaasgat ademhalen. Daarvoor moeten ze naar het wateroppervlak zwemmen. Dat is bij dit dier vanwege de blokkade niet meer gelukt.

Verder onderzoek
Hoewel de griend goed doorvoed leek, had het dier niet zo heel veel meer gegeten voor haar dood. Er zaten nog enkele inktviskaakjes in haar maag en er werden parasieten in de maagwand gevonden. Onderzoeksinstituut IMARES, onderdeel van Wageningen UR, verricht onderzoek naar de verdere maag- en darminhoud. Zij bekijken onder andere of er zich micro-plastics in het maag- darmstelsel bevinden.

In de Noordzee
Grienden zijn sociale dieren. Ze leven in groepen van zo’n 20 tot 100 dieren, waarvan één de leider is. Ze geven de voorkeur aan diep water. Ze komen westelijk van de Britse Eilanden voor, in het noorden van de Noordzee en Het Kanaal. De zuidelijke Noordzee grenst aan hun verspreidingsgebied en de laatste jaren worden er vaker groepen grienden hier waargenomen. Vorig jaar bijvoorbeeld, werden er in november ruim 20 dieren voor de kust van Blankenberge (België) gezien, maar over het algemeen kun je ze het beste spotten in Het Kanaal en rond de Shetland Eilanden.

Meer weten?
Op de website walvisstrandingen.nl vind je meer foto’s van de aangespoelde griend. Lees meer over grienden in onze encyclopedie.

Tekst: Ecomare
Foto: Arnold Gronert