Castor fiber. Bever

Wilde bever duikt op in het Dal van de Ruiten Aa

13-DEC-2014 - Signalen waren er al langer, maar toen hij opdook voor de cameraval wist boswachter Jeroen Kuipers het zeker. Het Dal van de Ruiten Aa is verrijkt met een bever. ‘Waarschijnlijk is de bever via nieuwe natuurverbindingen vanuit Duitsland in Groningen terechtgekomen’, weet de boswachter.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Signalen waren er al langer, maar toen hij opdook voor de cameraval wist boswachter Jeroen Kuipers het zeker. Het Dal van de Ruiten Aa is verrijkt met een bever. ‘Waarschijnlijk is de bever via nieuwe natuurverbindingen vanuit Duitsland in Groningen terechtgekomen’, weet de boswachter.

Al eerder signalen
De waarneming is voor de boswachter niet helemaal een verrassing. ‘Nu ik terugkijk bedenk ik me dat we al vaker signalen kregen. Twee jaar geleden hoorden we een ferme klap op het water, typisch voor bevers. En later vonden we een schedel waarvan we dachten dat hij van een beverrat afkomstig was. Maar toen deze zomer collega’s van waterschap Hunze en Aa’s ook vraatsporen vonden, wist ik het zeker. De beelden van de cameraval bevestigden dit.’

Bever (foto: Luc Hoogenstein)

Duitsland
Wilde bevers zijn in Groningen uiterst zeldzaam. Er leven uitgezette populaties in onder meer het Zuidlaardermeergebied, maar dat een exemplaar op eigen kracht de provincie bereikt is uniek. ‘Door het koppelen van de Runde aan de Ruiten Aa zijn twee gesloten systemen verbonden, waardoor dieren zich nu kunnen verplaatsen. We denken dat deze bever daarvan heeft geprofiteerd en vanuit Duitsland Westerwolde heeft gevonden’, vertelt Jeroen Kuipers enthousiast.

Sporen
De kans om deze schuwe knager ergens tussen Sellingen en Vlagtwedde aan het werk te zien is klein, maar de talrijke sporen die hij in het gebied achterlaat verraden veel over zijn leefwijze. De bever gedijt goed in de rust van Westerwolde, waar de weer meanderende Ruiten Aa voldoende schuilplekken biedt. De bever kan met zijn snijtanden grote bomen vellen. Hij knaagt de bomen op ongeveer een halve meter hoogte door, waarbij de typerende potloodpunt ontstaat.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.
Bever duikt op in Dal van de Ruiten Aa (film: Natuurmonumenten)

Uitgestorven
De bever is een soort die in Nederland thuishoort. Toch was hij medio 19e eeuw helemaal uitgestorven. Tegenwoordig leven er her en der in Nederland weer bevers, waarbij het meestal gaat om uitgezette exemplaren. De komst van deze waarschijnlijk Duitse bever is een stimulans voor de inzet van de projectgroep EHS Westerwolde, waarbinnen Natuurmonumenten met DLG, Staatsbosbeheer, gemeenten, provincies, het waterschap Hunze en Aa’s en Stichting Libau werkt aan de natuur.

Zelf Dal van de Ruiten Aa ontdekken
Ken je het Dal van de Ruiten Aa nog niet? Natuurmonumenten heeft er een aantal mooie wandelroutes uitgezet. Waarschijnlijk zul je een schuw dier als de bever niet direct zien, maar het is een bijzonder gebied met schittenderende doorkijkjes, oude bossen en verrassende waterlopen.

Tekst en film: Natuurmonumenten
Foto: Luc Hoogenstein, Saxifraga