Eekhoorn boombrug Roermond VOOR EENMALIG GEBRUIK

Eekhoornkalender november: gemeenten kunnen eekhoorns helpen

Zoogdiervereniging
25-NOV-2014 - Nu de bladeren van de bomen en struiken vallen zijn de eekhoorns steeds beter te zien. Maar er zijn ook omstandigheden waarbij eekhoorns sowieso opvallen en dat is als ze doodgereden op de weg liggen. Jaarlijks vinden vele honderden eekhoorns de dood in het verkeer.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging [land] op [publicatiedatum]

Nu de bladeren van de bomen en struiken vallen zijn de eekhoorns steeds beter te zien. Maar er zijn ook omstandigheden waarbij eekhoorns sowieso opvallen en dat is als ze doodgereden op de weg liggen. Jaarlijks vinden vele honderden eekhoorns de dood in het verkeer.

In sommige gevallen kan dat relatief eenvoudig voorkomen worden. Vooral als het om een zogenaamde hotspot gaat; een plek waar telkens weer eekhoorns worden doodgereden. Eekhoorns steken wegen het liefst over via de kronen van bomen die boven de weg met elkaar in contact staan. Als dergelijk kronen niet aanwezig zijn, of niet meer aanwezig omdat er bomen zijn gekapt, dan kan met behulp van een simpele boombrug ervoor gezorgd worden dat eekhoorns veilig over kunnen steken. Dergelijke boombruggen worden succesvol gebruikt in het buitenland. In Nederland is er nog niet zoveel ervaring mee. Gemeenten als Amsterdam en Roermond hebben deze voorzieningen recent getroffen. Maar dat is zo recent dat nog niet bekend is of ze gebruikt worden. In Amsterdam valt het wel op dat sinds het aanbrengen van boombruggen er geen verkeersslachtoffers meer gevonden worden.

Eekhoorn boombrug in Roermond (foto: Frederique de Bruijn)

Het zou mooi zijn als andere gemeenten waar dergelijk problemen spelen ook de moeite nemen om via het aanleggen van boombruggen de lokale eekhoornpopulatie beter beschermen. De eekhoorn is tenslotte het meest populaire wilde zoogdier in Nederland.

Eekhoorn boombrug in Amsterdam (foto: Geert Timmermans)

Een andere maatregel die gemeenten kunnen treffen om eekhoornpopulaties te beschermen is het gebruik van bepaalde boom- en struiksoorten in plantsoenen en parken. Zo is het gebruik van uitheemse soorten vaak ongunstig voor eekhoorns. Als we bijvoorbeeld naar de Amerikaanse eik en paardenkastanje kijken, dan valt op dat die veel eikels en kastanjes leveren, maar daar zitten stoffen in die onze inheemse eekhoorn maar moeilijk kan verteren en daarom links laten liggen. Kies dan voor een inheemse eik, daar weten de eekhoorns wel raad mee! Andere soorten waar de eekhoorn zijn voordeel mee doet zijn beuk en hazelaar en inheemse besdragende struiken. Toch zijn sommige uitheemse soorten ook wel bij eekhoorns in trek, zo lusten ze graag een tamme kastanje of een walnoot.

2014 is door de Zoogdiervereniging en Stichting Eekhoornopvang uitgeroepen tot Jaar van de eekhoorn. Meer informatie over het Jaar van de eekhoorn is te vinden op www.jaarvandeeekhoorn.nl.

Tekst: Vilmar Dijkstra, Zoogdiervereniging
Foto's: Frederique de Bruijn; Geert Timmermans