Brandnetel aantrekkelijke voedselbron grazers in november

FREE Nature
24-NOV-2014 - Iedereen heeft wel eens gevoeld hoe een brandnetel kan prikken. Dit irriteert niet alleen onze handen maar bijvoorbeeld ook de tong van een grote grazer. Nu in november de temperatuur afneemt, verliest de plant zijn stekeligheid en blijkt de brandnetel plotseling een aantrekkelijke en voedzame voedselbron.

Bericht uitgegeven door FREE Nature [land] op [publicatiedatum]

Iedereen heeft wel eens gevoeld hoe een brandnetel kan prikken. Dit irriteert niet alleen onze handen maar bijvoorbeeld ook de tong van een grote grazer. Nu in november de temperatuur afneemt, verliest de plant zijn stekeligheid en blijkt de brandnetel plotseling een aantrekkelijke en voedzame voedselbron.

Aan het einde van het groeiseizoen stopt de brandnetel met groeien en de brandnetel verdort langzaam. De brandharen breken af en worden niet meer vervangen. Aan het begin van dit proces, nu de plant nog groen is, maken grote grazers als Schotse Hooglander hier volop gebruik van. De brandnetel heeft een hoge voedingswaarde en de plant staat bovendien bekend om zijn medicinale krachten. Zo helpt de plant bij de spijsvertering of diarree en heeft het een bacteriedodende werking.

Schotse Hooglander snoept het blad van de brandnetel af (foto: Roeland Vermeulen)

Voor grote grazers zijn er twee momenten in het jaar wanneer de brandnetel op zijn smakelijkst is; de allereerste uitlopers in het vroege voorjaar, vol met verse eiwitten, en nu in het najaar wanneer de netelcellen hun kracht verliezen. De meest aantrekkelijke delen van de plant zijn de bladeren. Bladeren worden middels de tong van de Schotse Hooglanders als het ware van de stengel afgeritst, terwijl ook de toppen van de plant worden afgeknabbeld.

Top uit de brandnetel gegeten (foto: Roeland Vermeulen)

Schotse Hooglander grazend van brandnetel (foto: Roeland Vermeulen)

Tekst en foto's: Roeland Vermeulen, FREE Nature