Tropische kogelvis gevonden op Texel

Ecomare
30-OKT-2014 - Volgens de literatuur is de kogelvis nog nooit eerder in het Noordzeegebied gevonden. Medewerkers van Ecomare wisten dan ook niet wat ze zagen toen zij afgelopen dinsdag tijdens een wandeling op het strand een vers dood exemplaar ontdekten. Normaal komen deze giftige vissen voor in de tropische en subtropische oostelijke Atlantische Oceaan. Hoe de kogelvis op de zuidpunt van Texel terechtkwam is onduidelijk. “Een tropische verrassing,” noemden Ecomare-medewerkers Pierre Bonnet en Arthur Oosterbaan de vondst.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Volgens de literatuur is de kogelvis nog nooit eerder in het Noordzeegebied gevonden. Medewerkers van Ecomare wisten dan ook niet wat ze zagen toen zij afgelopen dinsdag tijdens een wandeling op het strand een vers dood exemplaar ontdekten. Normaal komen deze giftige vissen voor in de tropische en subtropische oostelijke Atlantische Oceaan. Hoe de kogelvis op de zuidpunt van Texel terechtkwam is onduidelijk. “Een tropische verrassing,” noemden Ecomare-medewerkers Pierre Bonnet en Arthur Oosterbaan de vondst.

Hors
De kogelvis (Lagocephalus lagocephalus) is gevonden tijdens een personeelsuitje van de educatieve dienst. Ze maakten daarvoor een wandeling over de Hors met de Hoornder jutter Paul Dekker. Het was meteen duidelijk dat het een bijzondere vis was, hoewel hij door meeuwen was aangevreten. De vis was 51 centimeter lang. De gestekelde buik en de uit vier tanden bestaande papegaaienbek vielen erg op. Vissen van deze familie kunnen als afweer hun buik met stekels als een ballon opblazen. Kogelvissen voeden zich met kreeftachtigen, schelpdieren en inktvissen.

De kogelvis Lagocephalus lagocephalus (foto: Ecomare)

Giftig
De meeste kogelvissoorten hebben gifstoffen in hun huid en andere delen van hun lichaam om te voorkomen dat ze door andere dieren worden opgegeten. Je kunt ze daarom ook beter niet aanraken. Voor mensen zijn ze niet eetbaar. In sommige restaurants in Japan kun je een bepaalde kogelvissoort echter wel gewoon bestellen. Daar is het eten van ‘fugu’ zelfs populair. Een specifiek deel van de kogelvis wordt op een speciale manier klaargemaakt waardoor hij niet meer giftig zou zijn. Toch sterven er jaarlijks mensen aan het eten van bepaalde kogelvissoorten.

Uit koers
De kogelvissoort die op de Hors werd gevonden heeft geen Nederlandse naam. We zouden hem de hazenkopvis kunnen noemen. De wetenschappelijke naam Lagocephalus betekent hazenkop. De dichtstbijzijnde vindplaatsen liggen aan de zuidwestkusten van de Britse eilanden en Bretagne. Als de vis op natuurlijke wijze Texel heeft bereikt, was hij wel erg ver uit de koers geraakt! Toch is dat de meest waarschijnlijke verklaring.

Illustratie van Lagocephalus lagocephalus in opgeblazen toestand (illustratie: Sytske Dijksen)

Meer weten?
In de encyclopedie van Ecomare kun je meer vinden over bijzondere vondsten langs de Nederlandse kust.

Tekst en foto: Ecomare
Illustratie: Sytske Dijksen