Vacht van grote grazers in najaar vol met klissen

FREE Nature
29-SEP-2014 - Het is weer najaar en dus zit de vacht van grote grazers weer vol met klissen. Hoewel de dieren hier zelf geen hinder van ondervinden, krijgen we hier toch ieder jaar weer vragen over. Zo kan een paardenstaart nu een stijve aaneengeregen baal klitten zijn of kan de kop van een Schotse Hooglander een `helm’ van klissen dragen.

Bericht uitgegeven door FREE Nature [land] op [publicatiedatum]

Het is weer najaar en dus zit de vacht van grote grazers weer vol met klissen. Hoewel de dieren hier zelf geen hinder van ondervinden, krijgen we hier toch ieder jaar weer vragen over. Zo kan een paardenstaart nu een stijve aaneengeregen baal klitten zijn of kan de kop van een Schotse Hooglander een `helm’ van klissen dragen.

De bladeren van de grote klis zijn nu op zijn smakelijkst. Op deze manier weet de klis de grote grazers op dit moment van het jaar naar zich toe te lokken. Er worden zelfs medicinale waarden aan deze plant toegekend, extract van grote klis wordt onder andere gebruikt tegen huidaandoeningen, jicht of artritis. Het heeft een vochtafdrijvende werking, zorgt ervoor dat ontstekingen geremd worden en is daarmee ook voor grote grazers een interessante plant om te eten.

Konik met helm van klissen (foto: Petra Snijders)

Door het eten van de plant weten de klissen zich in de vacht vast te haken. Grazers hebben zelf de keuze of ze deze plant wel of niet opzoeken en blijkbaar zijn de voordelen van het eten van de grote klis ruim voldoende. De klissen zelf verteren langzaam, de weerhaakjes breken met de tijd af en regen verzwaart de klissen waardoor ze langzaam door de vacht naar beneden zakken. Planten van de grote klis vindt je vaak langs beestenpaadjes, immers de kans is hier het grootst dat ze uit de vacht vallen.

Verdwijnen van klissen bij Schotse Hooglander (foto: Esther Linnartz)

FREE Nature laat de klissen gewoon in de vacht zitten. Het vangen van de dieren en verwijderen van de klissen levert meer stress op dan dat de klissen zelf kwaad kunnen. Bovendien zou een dier een week na behandeling opnieuw onder de klissen kunnen zitten. In de gebieden van FREE Nature is volop ruimte voor de grazers om deze plant te ontwijken, de grazers maken echter zelf de keuze deze op te zoeken. Na ongeveer 3 tot 4 maanden zijn de klissen vanzelf weer verdwenen.

Tekst: Roeland Vermeulen, FREE Nature
Foto's: Petra Snijders, FREE Nature; Esther Linnartz, FREE Nature