glassnijder klein

Volop glassnijders

De Vlinderstichting
14-MEI-2009 - De glassnijder staat op de Rode lijst van libellen, maar is de laatste jaren met een sterke opmars bezig. De afgelopen dagen zijn er zeer veel meldingen binnengekomen verspreid over het hele land.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op donderdag 14 mei 2009

De glassnijder staat op de Rode lijst van libellen, maar is de laatste jaren met een sterke opmars bezig. De afgelopen dagen zijn er zeer veel meldingen binnengekomen verspreid over het hele land.

De glassnijder is een fraai gekleurde grotere libel met mozaïekpatroon op het achterlijf. Het borststuk is prachtig geelgroen. Het mannetje heeft blauwe vlekken over zijn achterlijf, bij de vrouwtjes zijn deze geel. In het voorjaar is dit de enige grotere libel met die blauwgele tekening en dus is herkenning niet zo moeilijk. In de loop van de zomer komen de glazenmakers tevoorschijn en daar zijn er meer van met een blauwe en blauwgele tekening. De glassnijder is inmiddels een algemene libel geworden, die de laatste jaren duidelijk aan het uitbreiden is.


De soort vliegt van eind april tot en met eind juli, met een piek in mei en juni. In juli kan de glassnijder nog in lage dichtheden rondvliegen, terwijl de erop lijkende paardenbijter dan net begint te vliegen. Mannetjes van glassnijder vliegen laag over het water dicht langs de oevervegetatie, op zoek naar vrouwtjes. Jagende glassnijders zijn vaak te vinden langs bosranden, in open rietmoeras en boven hooilanden. Eitjes worden afgezet, in allerlei dood plantenmateriaal. De grootste dichtheden vinden we in laagveenmoerassen, maar ook in andere plassen, poelen, vennen, sloten en kanalen met veel water- en oeverplanten komt de soort voor.

Kijk voor het verspreidingskaartje en voor meer foto’s op Libellennet.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting