Zeevenkel

Zeevenkel rukt op

Ecomare
28-AUG-2014 - Het is een topjaar voor zeevenkel. In de havens van Oudeschild op Texel en Den Helder, langs de Afsluitdijk en op veel andere plaatsen langs de Waddenzee tot Ameland toe, groeit het nu volop. Deze plant van rotskusten en dijkvoeten heeft van het warme weer geprofiteerd. Zolang er geen strenge winter komt, kun je deze mooie planten verwachten als je langs de zeedijk loopt.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Het is een topjaar voor zeevenkel. In de havens van Oudeschild op Texel en Den Helder, langs de Afsluitdijk en op veel andere plaatsen langs de Waddenzee tot Ameland toe, groeit het nu volop. Deze plant van rotskusten en dijkvoeten heeft van het warme weer geprofiteerd. Zolang er geen strenge winter komt, kun je deze mooie planten verwachten als je langs de zeedijk loopt.

Komen en gaan
Zeevenkel komt langs de kusten van Frankrijk en zuidelijk Engeland veel voor. In Nederland is hij al vanaf 1900 bekend, vooral in Zeeland. In het waddengebied dook hij af en toe op, maar verdween steeds weer na koude winters of dijkwerkzaamheden. Door aanvoer van zaden uit het zuidwesten kwam de plant steeds weer terug. Dit jaar doet zeevenkel het erg goed, er zijn alleen al in de haven van Oudeschild honderden planten geteld. De laatste tientallen jaren is zeevenkel langzaam algemener geworden in het waddengebied. De zaden worden door het zeewater verspreid. Zo kunnen over een paar jaar misschien op nog veel meer plaatsen zeevenkelplanten opduiken.

Zeevenkel (foto: Gerbrand Gaaff)

Zout en zee
Zeevenkel groeit op stormvloedlijnen tussen de stenen, vaak op plekken waar rottend wier voor voedingsstoffen heeft gezorgd. De planten kunnen goed tegen zout en opspattend zeewater, maar niet tegen vorst. Jonge zeevenkelplantjes zijn eetbaar; ze smaken een beetje als asperges, en worden ook wel gekweekt. Uit de natuur moet je ze niet plukken, daar zijn ze veel te zeldzaam voor!

Zeevenkel in de haven van Oudeschild (foto: Gerbrand Gaaff)

Meer weten?
In de digitale encyclopedie van Ecomare kun je meer lezen over zeevenkel.

Tekst: Ecomare
Foto: Gerbrand Gaaff, Ecomare