grote vuurvlinder carueli vierkant

Spectaculaire dagvlinderwaarnemingen

De Vlinderstichting
14-AUG-2014 - De afgelopen weken zijn in ons land een aantal bijzondere vlinders gezien. In Groningen werd de bosrandparelmoervlinder gemeld, in Zuid-Limburg werd een grote vuurvlinder waargenomen. Het ging om de ondersoort carueli, die hier nog nooit eerder was gezien. Een reden dat deze bijzondere vlinders gezien zijn, is niet direct te geven.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]

De afgelopen weken zijn in ons land een aantal bijzondere vlinders gezien. In Groningen werd de bosrandparelmoervlinder gemeld, in Zuid-Limburg werd een grote vuurvlinder waargenomen. Het ging om de ondersoort carueli, die hier nog nooit eerder was gezien. Een reden dat deze bijzondere vlinders gezien zijn, is niet direct te geven.

De grote vuurvlinder (carueli) uit Limburg (foto: Jos)De grote vuurvlinder (Lycaena dispar) is een zeldzame soort, die voorkomt in Noordwest-Overijssel en Zuid-Friesland. De ondersoort batava die daar vliegt is uniek voor ons land en komt erbuiten niet voor. In een groot deel van Europa vliegt de ondersoort rutila en in de Ardennen komt de kleinste ondersoort carueli voor.

De waarneming op 8 augustus in Zuid-Limburg had betrekking op de ondersoort carueli. Deze is de kleinste van de drie en de waarnemer meldde in zijn mailtje over de vondst dan ook: “de vlinder was ongeveer van de grootte van een icarusblauwtje maar helemaal oranje”. De grote vuurvlinder komt in Zuid-België voor, met name in de Gaume, maar er zijn ook incidentele meldingen van verder naar het noorden, tot aan de omgeving van Luik. Daarvandaan is de sprong naar Nederland niet heel ver.

Een bosrandparelmoervlinder uit het buitenland (foto: Kars Veling)

De bosrandparelmoervlinder uit Groningen (foto: Michiel van Kerkvoorde)Een andere spectaculaire ontdekking werd gedaan in Groningen door een medewerker van Buro Bakker, die bezig was met inventarisatiewerkzaamheden voor Staatsbosbeheer. In Westerwolde kon een foto gemaakt worden van een ‘grote’ parelmoervlinder. Het bleek te gaan om de bosrandparelmoervlinder, vroeger adippevlinder geheten (Argynnis adippe). Dit was vroeger een onregelmatige standvlinder, maar sinds 1976 zijn er alleen sporadisch zwervers waargenomen. Ook deze vlinder kan uit de Ardennen komen, of uit het iets verder weg gelegen Harzgebergte, waar de dichtstbijzijnde vaste populaties zich bevinden. Vroeger heeft de soort zich wel voortgeplant en ook de locatie in Westerwolde waar de vlinder is gezien zag er als goed leefgebied uit. Het is te hopen dat deze soort zich weer in ons land weet te vestigen, maar voorlopig doen we het met de incidentele zwervers.

Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto’s: Jos; Kars Veling; Michiel van Kerkvoorde