Halsbandparkiet verovert Haarlem

Sovon Vogelonderzoek Nederland
25-JUL-2014 - Luidruchtige parkieten die zomaar ineens aan je vetbol hangen. Iedereen in de Randstad kent ze wel: halsbandparkieten. Deze exotische vogels hebben de gewoonte om ’s avonds naar hun gezamenlijke slaapplaats te vliegen. Sovon coördineert al jaren wintertellingen op zulke slaapplaatsen. Dit jaar worden ze in Haarlem voor het eerst ook ’s zomers geteld. Met spectaculaire resultaten.

Bericht uitgegeven door Sovon Vogelonderzoek Nederland op [publicatiedatum]

Luidruchtige parkieten die zomaar ineens aan je vetbol hangen. Iedereen in de Randstad kent ze wel: halsbandparkieten. Deze exotische vogels hebben de gewoonte om ’s avonds naar hun gezamenlijke slaapplaats te vliegen. Sovon coördineert al jaren wintertellingen op zulke slaapplaatsen. Dit jaar worden ze in Haarlem voor het eerst ook ’s zomers geteld. Met spectaculaire resultaten.

Tegen zonsondergang vliegen halsbandparkieten in een pijlsnelle vlucht naar hun slaapplaats. In steden als Den Haag, Rotterdam en Amsterdam kun je dan ineens een groepje ‘groene flitsen’ door de straat zien komen. Ze vliegen naar hun vaste slaapbomen, vaak platanen of andere grote bomen die meestal in de buurt van water staan. Volgens slaapplaatstellingen die Sovon in de winter organiseert, komen er momenteel ongeveer 10.000 halsbandparkieten voor in ons land. Hun aantal is vanaf de jaren zeventig tot een jaar of vijf jaar geleden stormachtig toegenomen. Inmiddels lijken de steden Rotterdam, Den Haag en Amsterdam verzadigd en verspreiden de parkieten zich steeds meer naar andere grote steden, waaronder Haarlem.

Pijlsnel vliegen de parkieten in de schemering naar hun slaapplaats (foto: Albert de Jong)

Haarlemse halsbanden
Sinds 2005 is de stad Haarlem in snel tempo veroverd door de parkieten. Afgelopen winter werden er meer dan 500 geteld, terwijl dat er in de winter van 2004/05 nog maar 67 waren. Na een oproep om de parkieten ook ’s zomers te tellen, ging Marco van Wieringen uit Haarlem enthousiast aan de slag. Wekelijks bezocht hij de slaapbomen soms meerdere keren. Wat bleek? Vanaf half mei liep het aantal parkieten ineens snel op, want de vrouwtjes en jongen kwamen vanaf dat moment ook samen slapen. In juni telde Van Wieringen wel 937 exemplaren, veel meer dan de 432 van begin mei. Een spectaculaire toename, waarover hij een verslagje schreef. Het is natuurlijk wel de vraag welk deel van die jongen hun eerste winter gaat overleven. Dat maakt het boeiend om door te blijven tellen.

Samen slapen, samen tellen
Halsbandparkieten zijn exoten die sinds 1968 in Nederland broeden. Waarschijnlijk begon de opmars van de parkiet, die oorspronkelijk uit India en Afrika komt, met het ontsnappen van een paar kooivogels. In Nederland worden hun aantallen nauwgezet gevolgd door vrijwilligers van Sovon, die de slaapplaatsen tellen. Zo’n slaapplaatstelling is een leuke bezigheid: als je eenmaal een slaapboom weet te vinden en ’s avonds op wacht gaat staan, verschijnen er vanuit allerlei hoeken ineens krijsende parkieten en kan het tellen beginnen. Daarbij zijn vaak verschillende tellers betrokken. Dat is efficiënt als het druk is met aanvliegende vogels, en ook wel zo gezellig als je al die parkieten gezellig samen ziet zitten.

Tekst en foto: Albert de Jong, Sovon Vogelonderzoek Nederland