Bijenorchis (Ophrys apifera).

Goed jaar voor Nederlandse orchideeën

Werkgroep Europese Orchideeën
3-JUL-2014 - 2014 blijkt een topjaar te zijn voor orchideeën. Veel soorten zijn explosief toegenomen of doken op nieuwe locaties op, zoals Bleek bosvogeltje, Aapjesorchis en Bijenorchis.

Bericht uitgegeven door Werkgroep Europese Orchideeën [land] op [publicatiedatum]

2014 blijkt een topjaar te zijn voor orchideeën. Veel soorten zijn explosief toegenomen of doken op nieuwe locaties op, zoals Bleek bosvogeltje, Aapjesorchis en Bijenorchis.

Hoge aantallen
In mei troffen leden van de WEO op veel plaatsen Bleek bosvogeltje aan. Het aantal planten was op veel plaatsen enorm toegenomen in vergelijking tot voorgaande jaren. Doordat leden van de WEO regelmatig deze plekken bezoeken en planten tellen is een vergelijking makkelijk te maken. Plaatselijk nam het aantal planten toe van een handjevol naar 80 tot 90 bloeiende exemplaren.

Bleek bosvogeltje (foto: Mark Meijrink) Bleek bosvogeltje (foto: Mark Meijrink)

Bijenorchis & Aapjesorchis
Ook de zogenaamde "wintergroene" orchideeën deden het uitzonderlijk goed. Zo werd Aapjesorchis weer op een bekende plek aangetroffen. Spectaculair is de opmars van Bijenorchis. Ook dit jaar dook de soort op nieuwe plekken op. Carl Zuhorn (boswachter van Staatsbosbeheer op Vlieland) maakte middels deze tweet melding van Bijenorchis op Vlieland. Bijenorchis was op Vlieland nog niet eerder waargenomen. De soort heeft de afgelopen vijf jaar al drie waddeneilanden (Texel, Vlieland en Terschelling) gekoloniseerd. Meestal ging het om enkele planten, maar op Vlieland werden meer dan 40 planten gevonden.

Bijenorchis (foto: Mark Meijrink)

Strenge en zachte winters
Een mogelijke verklaring voor het topjaar is te verklaren door de zachte winterperiode. Alle wintergroene orchideeën overwinteren met een bladrozet en lopen vaak vorstschade op in strenge winters. Dat houdt echter niet in dat strenge winters per definitie slecht zijn. De lange winter van 2012-2013 zorgde ervoor dat de vegetatie pas laat tot ontwikkeling kwam. Hierdoor is mogelijk de vegetatiestructuur verandert ten gunste van soorten die overwinteren als bladrozet.

Bijenorchis in hoge opgaande vegetatie. Op dergelijke plekken heeft de soort waarschijnlijk geprofiteerd van de lange winter in 2013 (foto: Mark Meijrink)

Tekst & foto's: Mark Meijrink, Werkgroep Europese Orchideeën