Lichtvervuiling heeft grote invloed op nachtvlinders

De Vlinderstichting
16-JUN-2014 - Lichtvervuiling is één van de oorzaken van achteruitgang van nachtvlinders. En er is enorm veel licht vervuiling! Op de foto’s die astronaut André Kuipers vanuit de ruimte heeft genomen blijkt duidelijk: Nederland is één van de lichtste plekken op de wereld.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]

Lichtvervuiling is één van de oorzaken van achteruitgang van nachtvlinders. En er is enorm veel licht vervuiling! Op de foto’s die astronaut André Kuipers vanuit de ruimte heeft genomen blijkt duidelijk: Nederland is één van de lichtste plekken op de wereld.

In het onderzoeksproject ’Licht op Natuur’ wordt de invloed van kunstlicht onderzocht op de natuur (foto: Kars Veling)De Vlinderstichting organiseert op 27 juni in Hotel de Wageningsche Berg in Wageningen van 20:00 tot 21:45 uur een minisymposium over de effecten van nachtelijk kunstlicht op natuur, waaronder nachtvlinders. Op dit symposium zal de bekende ruimtevaarder André Kuipers de openingslezing verzorgen. Hij heeft tijdens zijn NASA-expeditie beelden gemaakt van het nachtelijk kunstlicht op aarde en heeft een passie voor natuur. Na André Kuipers zullen onderzoekers van Philips, de Wageningen Universiteit en De Vlinderstichting lezingen geven over het grootschalige onderzoek in Nederland naar de effecten van kunstlicht op natuur, van vogels en vleermuizen tot vlinders.

De Nationale Nachtvlindernacht wordt dit jaar voor de tiende keer gehouden. Aansluitend aan het minisymposium vindt er een spectaculaire nachtvlindernacht plaats met tientallen lichtopstellingen. Bovendien zal er op grote schaal gestroopt worden. Stropen is een manier om vlinders te lokken door een zoete vloeistof, met veel suiker en met alcohol, op een boom te smeren. Door de zoete geur worden nachtvlinders aangelokt en ze drinken van die zoete vloeistof. Ze zijn dan goed te bekijken en op naam te brengen. In dit vorig natuurbericht staat een recept om zelf stroop te maken.

Gemarmerde wortelboorder, een van de nachtvlinders die is gezien tijdens het onderzoek ’Licht op Natuur’ (foto: Kars Veling)Het nachtvlinderspektakel vindt plaats in het Groot Arboretum Belmonte in Wageningen. Deze botanische tuin ligt naast Hotel de Wageningsche Berg waar het minisymposium wordt gehouden. Om nachtvlinders te lokken staan in het arboretum zeker twintig lichtopstellingen waar nachtvlinders op af komen. Deze eenmalige, zeer lokale vorm van lichtvervuiling wordt vast een spectaculair gebeuren! Bij iedere installatie staan nachtvlinderkenners die de bezoekers uitleg geven over welke soorten er te zien zijn en over nachtvlinders in het algemeen.

De Nationale Nachtvlindernacht wordt georganiseerd door De Vlinderstichting in samenwerking met de werkgroep Vlinderfaunistiek van EIS-Nederland. Iedereen is van harte welkom om het minisymposium en de nachtvlindernacht mee te beleven. U kunt zich voor het symposium aanmelden via de site van de nachtvlindernacht.

Tekst: Ties Huigens & Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto’s: Kars Veling